{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilno društvo traži od Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

A
8.7.2014. u 14:57
19
Civilno društvo traži od Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
19
Civilno društvo traži od Srbije da 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
Predsjedniku, Vladi i Parlamentu Srbije danas je upućen zahtjev da se 11. juli proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida zakonski sankcioniše, tako što će se proglasiti krivičnim djelom.
NVO Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom su u pismu upućenom najvišim državnim organima Srbije istakle da, imajući u vidu odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal) kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i izvinjenje predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića iz aprila 2013. godine, u vezi sa odgovornošću države Srbije za genocid u Srebrenici, žele da vjeruju "da se ne radi o pukom ispunjavanju obaveza pod međunarodnim pritiskom ili pak,  pragmatičnom činovima i ’patriotskoj’ žrtvi bez konkretnih mjera koje prate tako važne izjave, već o ozbiljnim pokušajima raskida sa teretom zločina u nedavnoj prošlosti,  zasnovanom na uvažavanju dostojanstva žrtava genocida u Srebrenici".

Ove NVO su izrazile uvjerenje da će institucije države Srbije, a na prvom mjestu, predsjednik Republike, uvažiti odluke međunarodnih sudova, jer, kako se navodi, kontinuirano negiranje, prećutkivanje i relativizovanje genocida predstavlja upravo kršenje odluka međunarodnih institucija pravde.

"Da i na djelu želite da pokažete da Vam je stalo do dobrosusjedskih odnosa, pravednog mira i poverenja u regiji i da imate političku volju i moralni kapacitet da genocid u Srebrenicu nazovete genocidom i time uvažite žrtve, ali i vaše sugrađane i sugrađanke koji su iskazali saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida", istaknuto je u upućenim zahtjevima.

"Dan sjećanja na genocid u Srebrenici – proglasite!" predstavlja višegodišnju kampanju koju su pokrenuli Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom, februara 2009. godine, nakon što je 15. januara 2009. Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu, kao Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Naglašavajući važnost suočavanja sa prošlošću za proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana, Evropski parlament je, ukazuje se, apelovao da i one podrže rezoluciju i proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici i na dostojan način obilježe godišnjicu ovog događaja.

Od februara 2009. godine do jula 2010. godine organizovane su svakog 11. u mjesecu protestne akcije ispred Predsjedništva Srbije i javno čitanje pisma upućenom tadašnjim predsjednicima Republike Srbije sa zahtjevom da se i u Srbiji, po ugledu na Evropsku uniju, 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Od 2010. godine, a povodom godišnjice genocida u Srebrenici, civilni sektor je nastavio sa istim zahtjevom.

Uz podsjećanje da je ovaj zahtjev podržalo više od 100 nevladinih organizacija iz čitave Srbije, a i tadašnji i sadašnji predsjednik Srbije su se o njega oglušili navodi se i da je Narodna skupština Republike Srbije donijela 31. marta 2010. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali nije proglasila 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Potvrđujući svoju riješenost da doprinesu vladavini zakona i dubokim transformacijama u društvu, organizacije civilnog društva su ukazale u pismu da to podrazumijeva kažnjivost zločina, kao i distanciranje tog društva od počinjenog genocida, kako u pravnom smislu, tako i u kulturi, obrazovanju, nauci i umjetnosti.

"Stoga i ove 2014. godine zahtijevamo da 11. juli proglasite Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida zakonski sankcioniše, tako što će se proglasiti krivičnim djelom", naglašeno je u pismu i izraženo ubjeđenje da će ispuniti zahtjeve i postupiti kao odgovorni predsjednik Republike Srbije, kao odgovorna Vlada Republike Srbije i kao odgovorna Narodna skupština Republike Srbije.

Povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici istaknuti dio srbijanskih NVO saopštio je i da organizuje protestnu akciju "11. jul - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici" ispred Predsjedništva Srbije 10. jula 2014. godine, od 12  do 13 sati. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: