Ambasadorica Kosova u SAD
170

Citaku: Nobelovac Peter Handke je slavio Miloševića, ovo je sramota za Nobelov komitet

M. A.
Vlora Citaku (Foto: Facebook)
Vlora Citaku (Foto: Facebook)
Vlora Citaku, koja trenutno obnaša funkciju ambasadorice Kosova u SAD-u, na svom Facebook profilu obrušila se na Nobelov komitet koji je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost odlučio dodijeliti Peteru Handkeu, kojeg ona smatra velikim zaljubljenikom u lik i djelo Slobodana Miloševića.

"Nobelov komitet je odlučio Peteru Handkeu, čovjeku koji je slavio Miloševića poznatog kao 'Mesar Balkana' i koji je podržao njegov genocidni režim, dodijeliti ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost. Tu nema ništa nobelovsko. Ovo je glupa i sramotna odluka", napisala je Citaku na svom Facebook profilu.

Naime, Austrijanac Peter Handke i Poljakinja Olga Tokarczuk proglašeni su laureatima ovogodišnje Nobelove nagrade, a austrijskom autoru je ovo priznanje dodijeljeno zbog, kako se navodi u objašnjenju, jezičke inovativnosti koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja.

Handkeov promiloševićevski stav ogledao se i u osuđivanju, kako je govorio u prošlosti, zločinačke NATO intervencije u Srbiji te je tvrdio da su "muslimani sami izvršili masakr u Sarajevu kako bi za to optuživali Srbe".

[FBPOST]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156308962137414&set=a.10151413341527414&type=3&theater[/FBPOST]

Citaku je i ranije bila poznata po svojim oštrim stavovima koje je javno iznosila na društvenim mrežama. Na 15. godišnjicu početka NATO bombardiranja Jugoslavije ona je na Twitteru objavila fotografiju koja je izazvala političku polemiku. Naime, ona je zamijenila poznati slogan brenda Nike "Just Do It" riječima "NATO Air Just Do It" s fotografijom ratnog aviona pored slogana.

Vlora Citaku je ranije radila kao generalna konzulica Kosova u New Yorku, a prije nego što je započela diplomatsku karijeru bila je ministrica za evropske integracije Republike Kosovo. Ona je prepoznata kao jedan od najuspješnijih ministara kosovske vlade za period 2011.-2014. godine.