Ivo Josipović
0

"Cijenim Tadićevu izjavu o cjelovitosti BiH"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da posebno cijeni izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da "BiH vidi kao cjelovitu državu".

Josipović je za mariborski dnevni list "Večer" rekao da je važna najava Tadića da će, kada za to dođe vrijeme posjetiti Vukovar.

On smatra da će time predsjednik Srbije odati "počast žrtvama", ali i pokazati definitivno distanciranje od politike Slobodana Miloševića.

Josipović je pozvao na rješavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja među državama u regionu.

Prema Josipovićevim riječima, da bi se premostile ideološke razlike iz Drugog svjetskog rata, "pobjednici treba da pokažu veličinu i priznaju učinjenu grešku".

"Činjenica je da su ratni pobjednici nakon Drugog svjetskog rata učinili nešto što nije trebalo učiniti. To je u nacionalni korpus unijelo sjeme razdora. Želim da taj razdor većinski premostimo i to tako da postane jasno šta je pozitivno nasljeđe, naime antifašizam i partizanski pokret", rekao je Josipović.

On je istakao da "pobjednici treba da kažu da su učinili nešto pozitivno, ali i da su kasnije napravili i grešku kako bi i oni koji su umrli na suprotnoj strani mogli od svojih najmilijih dobiti cvijeće na grob".