Odluka sudije Fernanda Andreua
0

Četvorka Zemunskog klana u pritvoru u Španiji

SRNA
Luka Bojović (Foto: Blic.rs)
Luka Bojović (Foto: Blic.rs)
Četvorici pripadnika nekadašnjeg "Zemunskog klana", koji su uhapšeni u Valenciji, danas je sudija Nacionalnog suda Španije za terorizam i međunarodni kriminal Fernando Andreu odredio pritvor.

Luki Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću, Siniši Petriću i Vladimiru Mijanoviću pritvor je određen zbog posjedovanja i čuvanja oružja za rat, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i pružanja otpora prilikom hapšenja, prenose beogradski mediji.

Prema pisanju španskih medija, Bojović, Milisavljević i Petrić odbili su da daju izjavu pred sudijom, dok je četvrti uhapšeni - Mijanović odgovorio samo na nekoliko pitanja. Prema sudskim izvorima, Fernando Andreu planira da uputi slučaj sudstvu provincije Valensija, gdje su srpski građani i uhapšeni, pošto njihova djela ne spadaju u nadležnost Nacionalnog suda.

Španski sud će razmotriti zahtjev za izručenje, koji je najavila Srbija.

U stanu u kojem je Luka Bojović boravio devet mjeseci pronađeni su oružje i municija. Španski mediji su prenijeli da je policija pronašla tri automatske puške, devet poluatomatskih pištolja, jedan mali pištolj, sačmaru, prigušivače, punjače, veliku količinu municije i druge dokaze.

Policija je u stanu na devetom spratu u ulici Nino Bravo pronašla i više od pola miliona evra, navode španski mediji.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da će se tužilaštva Španije i Srbije u direktnom kontaktu dogovoriti na koji način, gdje i za koja krivična djela će biti procesuirani Luka Bojović i ostali uhapšeni u Valensiji.
Komentarišući to što je Španija pokrenula postupak zbog posjedovanja oružja protiv pripadnika bivšeg "Zemunskog klana", Homen je rekao da španski sud može da ih procesuira i eventualno osudi na zatvorsku ili uslovnu kaznu, jer je krivično djelo izvršeno na teritoriji te zemlje.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal kontaktiraće španske kolege radi dogovora oko njihovog procesuiranja, s obzirom na to da su u Srbiji optuženi za najteža krivična dela", rekao je Homen, a prenose beogradski mediji.

On je najavio da će Ministarstvo pravde Srbije narednih dana Španiji uputiti zahtjev za njihovu ekstradiciju, čim bude prevedena neophodna dokumentacija za odlučivanje o izručenju.

Homen je izrazio očekivanje da će oni biti izručeni Srbiji i ukoliko se ispostavi da ih traže i druge zapadnoevropske države, jer se u Srbiji terete za najteža krivična djela i srpski su državljani.