{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četnici koji ratuju u Ukrajini mogu biti kažnjeni i sa deset godina zatvora

10.10.2014. u 19:43
64
93
Četnici koji ratuju u Ukrajini mogu biti kažnjeni i sa deset godina zatvora
64
Četnici koji ratuju u Ukrajini mogu biti kažnjeni i sa deset godina zatvora
Državljani Srbije koji sudjeluju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organiziraju i vrbuju građane Srbije suočit će se s kaznom zatvora od šest mjeseci do 10 godina, odlučili su u petak u Beogradu zastupnici srbijanskog parlamenta usvajajući dopune krivičnog zakona.
Za predložene dopune glasala je i vladajuća koalicija i opozicija, uz izuzetak zastupnika Stranke demokratske akcije Sandžaka koji su bili suzdržani. Zastupnici su u raspravi ponovili poziv sudržavljanima Srbije koji se trenutačno nalaze na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše 10 dana vrate u zemlju kako bi izbjegli da dođu pod udar zakona prije negoli stupi na snagu.

Dopune krivičnog zakona predviđaju kazne zatvora od šest mjeseci do 10 godina za one koji sudjeluju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama ili za to organiziraju i vrbuju građane Srbije. Ova krivična djela odnose se na one koji u ratu u stranoj državi sudjeluju kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke misije pri međunarodnim organizacijama.

Za sudjelovanje građana Srbije u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđen je zatvor od šest mjeseci do pet godina, dok je teži oblik tog krivičnog djela ako je počinjeno u sastavu grupe i u tom je slučaju predviđena kazna od jedne do osam godina, prenijela je Hina.

Vrbovanje, poticanje ili organiziranje drugih osoba da počine ova krivična djela, organiziraju grupu, provode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i financijsku podršku ili finansiranje tih krivičnih djela, kazna je od dvije do 10 godina, a ove odredbe vrijede i za strane državljane koji ta krivična djela počine na teritoriji Srbije.

Parlamentarna opozicija je insistirala da se organizatorima zaprijeti strožim kaznama te, u pogledu usvojenih dopuna krivičnog zakona, ukazala na nekoliko nedoumica, među kojima - kako tretirati građane koji imaju dvojno državljanstvo, jesu li kazne za zajednički odlazak, uglavnom mladih, na ratišta diljem svijeta rigoroznije od pojedinačnih odlazaka odraslih osoba te kako postupati s onima koji sudjeluju u međunarodnom sukobu, a ne čine ratni zločin, već štite ugrožene civile.

Srbijansko državno tužilaštvo za organizirani zločin podiglo je 7. oktobra optužnicu protiv pet osoba zbog terorističkih aktivnosti - finansiranja, organiziranja i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji.

Optužnica ih tereti da su početkom 2013. uspostavili vezu sa terorističkim organizacijama Islamska država (IS) i Frontom Al-Nusra, kojima je cilj nasilno preuzmanje vlasti u Siriji, a odlukom UN proglašene su terorističkim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: