Kritike koalicije
5

Cerar: Bude li Hrvatska ignorisala arbitražnu presudu, implementirat ćemo je bez nje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski premijer Miro Cerar, nakon sjednice vlade koja je razmatrala pitanja iz arbitražnog procesa, poručio je da će odluku arbitara o granici trebati realizirati "na drugi način" ako Hrvatska i dalje bude ignorisala arbitražnu presudu i ne pristajala na njezinu implementaciju.

Cerar je to pitanje stavio na dnevni red vlade zbog kritika koalicionih partnera da pokazuje premalo odlučnosti u odnosima s Hrvatskom, pa su ministar poljoprivrede Dejan Židan i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, šefovi dviju preostalih koalicionih stranaka predlagali da odmah implementira arbitražnu presudu bez dogovaranja s Hrvatskom ili čak da otkaže svoj dogovoreni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu u septembru.

"Odluka arbitara ključna je jer definiše našu granicu s Hrvatskom, ali pri njezinoj implementaciji treba postupati odgovorno i u isto vrijeme odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda", kazao je Cerar na konferenciji za novinare.

"Moramo biti aktivni, a opet i ne previše žuriti i napraviti grešku koja bi nam naštetila", kazao je Cerar, dodavši da će vjerovatno otići u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom, ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti njezinu presudu.

Na sastanku s premijerom Plenkovićem u Ljubljani prije sedam dana Cerar je kazao da će s Hrvatskom voditi dijalog o implementaciji presude koja je konačna i obvezujuća za Hrvatsku, dok je Plenković ponovio stav posljednje tri hrvatske vlade kako je arbitraža stvar prošlosti jer je taj proces Slovenija kompromitovala te da arbitražna presuda u Hrvatskoj neće imati pravnih učinaka, ali je Sloveniji predložio dijalog o nizu otvorenih pitanja, među njima i o graničnom, u novom okviru, uz želju da se sačuvaju do sada dobri ekonomski i politički odnosi.

Cerar je zbog poziva Plenkoviću da posjeti Ljubljanu još ranije dobio kritike svog glavnog partnera u vladi, ministra vanjskih poslova Erjavca, a njegov stav kako bi Ljubljana odmah trebala "implementirati" granicu na moru koja je nakon odluke arbitara "potpuno jasna", podržao je i ministar poljoprivrede Dejan Židan, založivši se za "odlučniji" nastup prema susjednoj državi.

"S Hrvatskom uprkos svemu moramo pokušati naći prostor za dogovor o implementaciji, iako sam svjestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći", kazao je Cerar.

Dodao je kako ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u međuvremenu ima odobrenje da službeno protestuje i na to upozori Evropsku komisiju ako bi dolazilo do graničnih incidenata u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

"Moja će vlada u svakom trenutku vući prave poteze i u tome biti odlučna", kazao je Cerar, dodavši da je Slovenija spremna i na situaciju da sama implementira arbitražnu presudu iako bi bilo bolje da se to napravi u saradnji s Hrvatskom.

Osim toga, Cerar ne isključuje da bi moglo doći i do otkazivanja već dogovorenog susreta predsjednika dviju vlada u Zagrebu na jesen ako se hrvatska strana ne bi ponašala korektno i ako bude zaobilazila arbitražnu presudu.

"Vlada je spremna i odlučna da se implementacija presude provede. Posjeta Zagrebu imat će smisla samo u slučaju da ćemo tom prilikom u prvom redu govoriti o implementaciji presude. U suprotnom će o posjetu trebati temeljito razmisliti", kazao je Cerar.