Regija
0

Carmelo Agius će naslijediti Merona na čelu Haškog tribunala

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na specijalnoj plenarnoj sjednici koja je održana danas, 21. oktobra 2015., stalne sudije Međunarodnog suda su aklamacijom izabrale sudiju Carmela Agiusa (Malta) za predsjednika i sudiju Liu Daquna (Kina) za potpredsjednika Međunornog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sudija Agius i sudija Liu nasljeđuju predsjednika Merona i potpredsjednika Agiusa i obavljaće te funkcije tokom dvogodišnjeg mandata koji počinje 17. novembra 2015.

Sudija Carmel Agius je trenutno potpredsjednik Međunarodnog suda i tu funkciju obavlja od 2011. godine. Također, član je zajedničkog Žalbenog vijeća Međunarodnog suda i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR). Sudija Agius je prvi put izabran za sudiju Međunarodnog suda 2001. godine, a reizabran 2004. godine. Od 2003. do 2010. godine bio je predsjedavajući u Pretresnom vijeću II MKSJ, i u tom je periodu predsjedavao na suđenjima Brđaninu, Oriću, kao i u predmetu “Popović i drugi” sa više optuženih. Bio je uključen u još nekoliko predmeta prilikom prvih pojavljivanja optuženih, kao i tokom priprema i rješavanja u pretpretresnoj fazi.   Od 2010. godine radi na žalbenim predmetima pred MKSJ i MKSR. Trenutno predsjedava u više žalbenih postupaka. Od 2003. godine predsjedava Komisijom za Pravilnik o postupku i dokazima MKSJ i član je Kolegijuma Međunarodnog suda. Tokom 2010. i 2011, u ime Međunarodnog suda je koordinirao i priveo kraju proces sastavljanja Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma za međunarodne krivične sudove, podnijetog Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji ga je i prihvatio, poslije čega su ga usvojile sudije Mehanizma. Za sudiju Mehanizma je izabran 2011. godine.

Sudija Liu Daqun je sudija zajedničkog Žalbenog vijeća MKSJ i MKSR, kao i Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Za sudiju MKSJ ga je 2000. godine imenovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija a Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je reizabrala 2001. i 2004. godine. Od 2001. do 2005. godine, sudija Liu je bio predsjedavajući sudija Pretresnog vijeća I, koje je postupalo u predmetima “Naletilić i Martinović”, “Blagojević i Jokić”, i “Halilović”, između ostalih. Takođe je član Stalnog arbitražnog suda kao i Instituta za međunarodno pravo.   Sudija Liu od 2005. godine radi na žalbenim predmetima Međunarodnog suda i MKSR, i predsjedavao je u postupku u predmetu “Šainović i drugi” pred MKSJ, kao i u predmetu Gatete pred MKSR. Sudija Liu je član žalbenog vijeća u sva tri aktuelna žalbena predmeta pred MKSJ (Stanišić i Simatović, Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi).