Blic
0

Carla Del Ponte spremna da preuzme nezavisnu istragu o Kosovu

SRNA
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte
Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Carla Del Ponte izjavila je da je spremna da preuzme nezavisnu istragu o trgovini organima na Kosovu koju bi vodio specijalni tim pod okriljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Javno ističem svoju spremnost da preuzmem ovu istragu zato što su mi poznate činjenice vezane za ovaj slučaj, zato što znam ljude koji su u njega upleteni i zato što imam ogromno iskustvo. Sve to nema veza s mojim ambasadorskim mjestom", rekla je Del Ponte, koja se nedavno povukla s pozicije ambasadora Švicarske u Argentini.

Na pitanje da li je Dicku Martyju pomagala  u sastavljanju izvještaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Del Ponte je za beogradski "Blic" rekla da je Marty pozvao na sastanak povodom ovog slučaja i da mu je rekla sve što su uradili u preliminarnoj istrazi.

Ona je precizirala da u Tribunalu preko kancelarije glavnog tužioca Marty može pronaći sve dokaze koje su sakupili i koristiti ih u sastavljanju izvještaja, ali je dodala da u samom stvaranju izvještaja nije učestvovala.

Del Ponte tvrdi i da nije znala da je Hag uništio 400 dokaza koji se tiču ovog slučaja i koji su sakupljeni 2004. godine.

"Nisam znala za uništavanje dokaza, čak sam i Dicku Martyju rekla da ode u Hag i da pogleda sve što smo mi prikupili u inicijalnoj istrazi. Obaviještena sam iz štampe da su ti dokazi uništeni prošle godine i, iskreno, bila sam iznenađena", rekla je Del Ponte.

Knjiga Carle Del Ponte "Gospođa tužiteljka" jedan je od izvora koje je izvjestilac Evropskog parlamenta Dick Marty koristio prilikom sačinjavanja izvještaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu.