{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču

F
16.11.2012. u 21:20
163
75
Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču
163
Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču
Carla del Ponte (Foto: AFP)
Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu Carla del Ponte izjavila je u petak za HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
"Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostepenskom postupku. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje. Namjeravam pročitati sudsku presudu kako bih vidjela što je krenulo krivo između prvostupanjske presude i žalbe, izjavila je ona.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločine počinje tokom i nakon operacije Oluja, tako što je prvo srušilo prvostepensku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tokom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: