{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču

F
16.11.2012. u 21:20
163
75
Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču
163
Carla del Ponte iznenađena presudom Gotovini i Markaču
Carla del Ponte (Foto: AFP)
Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu Carla del Ponte izjavila je u petak za HTV da je iznenađena oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
"Jutros sam primila informaciju o presudi i bila sam veoma iznenađena jer su Gotovina i Markač bili osuđeni u prvostepenskom postupku. Bilo je to veliko, veliko iznenađenje. Namjeravam pročitati sudsku presudu kako bih vidjela što je krenulo krivo između prvostupanjske presude i žalbe, izjavila je ona.

Žalbeno vijeće Haškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločine počinje tokom i nakon operacije Oluja, tako što je prvo srušilo prvostepensku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica generala nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata i da nisu odgovorni za nezakonite topničke napade na civilne ciljeve tokom Oluje što je bio temelj njihove osuđujuće presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: