Srbija
0

Čanak: Internacionalizirati pitanje Vojvodine

FENA
Nenad Čanak
Nenad Čanak
Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da pitanje Vojvodine treba internacionalizirati i da autonomistički front, čije je formiranje najavljivano ovih dana, treba da spriječi da se u Srbiji ponove devedesete godine.

"Internacionalizacija ne znači tenkove na ulicama Srbije i Vojvodine ili bombardiranje, nego naprotiv, ona znači sprečavanje mogućnosti da se ponovi bombardiranje i sve ono kroz šta smo prošli", rekao je Čanak i dodao da je to ono što "autonomistički front" treba da spriječi.

U intervjuu Tanjugu lider LSV-a je ocijenio da su se problemi u Vojvodini pojavili zbog "centralizacije i hegemonističkog odnosa tadašnjeg rukovodstva Srbije prema okruženju".

Upitan kako i kada će biti formiran taj politički front ili blok i ko bi trebalo da ga čini, Čanak je rekao da se "ne može počinjati gradnja kuće od krova" i da je prije svega potrebno formirati jasnu političku platformu kao osnovu oko koje bi se sagradila "praktična koncepcija za koju bi se svi zajedničkim snagama zalagali".

On je najavio da će u narednom periodu obaviti veći broj kontakata s predstavnicima međunarodne zajednice, a "onda će se u septembru i oktobru vidjeti kako ćemo operacionalizirati ovu stvar".

Ističući da je taj front usmjeren "isključivo za autonomiju Vojvodine i modernizaciju Srbije", a ne protiv bilo koga, Čanak je napomenuo da će se taj front zalagati za bolje funkcioniranje države i pravedniji položaj svih njenih dijelova.

On je, međutim, dodao da će "autonomistički front" biti "protiv ovog i ovakvog ustava koji je apsolutno nametnut, falsifikovan i zasnovan na lažima".

Prema njegovim riječima, aktuelni ustav je smetnja i prepreka modernizaciji Srbije i njenoj integraciji u društvo razvijenih evropskih država i upravo zbog toga ustav mora da bude promijenjen i da na novi način bude definiran položaj Vojvodine.

"Vojvodina ne može postojati kao nekakva nagodba koju svaka sljedeća vlada ili skupština mogu jednom sjednicom da stave van snage", kazao je Čanak i napomenuo da aktuelna većina u Skupštini Srbije na jednoj sjednici može da ukine Statut Vojvodine i da ona postane "bezsuštinski pojam", odnosno geografski pojam.