Sud u Zagrebu
0

Čačić 11 mjeseci u zatvor, a za ostatak može tražiti prijevremeni otpust

FENA
Radimir Čačić (Foto: Arhiv/AFP)
Radimir Čačić (Foto: Arhiv/AFP)
Radimiru Čačiću zagrebački Županijski sud je potvrdio kaznu od 22 mjeseca zatvora koju mu je zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih izrekao mađarski sud, a nakon polovice izdržane kazne bivši prvi potpredsjednik hrvatske vlade moći će zatražiti prijevremeni otpust, no tri godine neće smjeti upravljati motornim vozilom.

"Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je presudu kojom je Radimir Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se sukladno odredbama Kaznenog zakona nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne isti može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj zamolbi Radimira Čačića", izvijestila je zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić.

Dodala je da je Čačiću izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

No, jučerašnja odluka izvanraspravnog vijeća, koja je objavljena nakon što je otpremljena strankama, nije pravomoćna i Čačić se u roku od 15 dana može žaliti Vrhovnom sudu.

Kada postane konačna, odluka će biti dostavljena Ministarstvu pravosuđa "radi nadležnog postupanja, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i Zakonu o izvršavanju kazne zatvora", kazala je Čalić.

Čačićev branitelj Čedo Prodanović najavio je žalbu čim primi pismenu odluku. On tvrdi da Mađarska nije uvjetovala da se kazna njegovom branjeniku ne smije smanjiti.

Po pisanju hrvatskih medija, mađarsko ministarstvo pravosuđa postavilo je tri uvjeta - da Čačić ne smije biti pomilovan, da se u njegovu slučaju ne smije primijeniti oprost te da kaznu zatvora mora potpuno odslužiti.

Čačić je krajem studenoga u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje ljudi. Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj. Mađarska je dala prethodnu saglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.