{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Butković: Projekt Pelješkog mosta ide dalje

F
FENA
16.1.2018. u 16:46
21
102
Butković: Projekt Pelješkog mosta ide dalje
21
Butković: Projekt Pelješkog mosta ide dalje
Oleg Butković
Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak da nema nikakvih uvjeta Evropske komisije za gradnju Pelješkog mosta i da nema nikakvih prepreka da se on gradi.
U izjavi novinarima Butković je kazao da projekt Pelješkog mosta ide dalje te da je komunikacija s Evropskom komisijom stalna, a pogotovo je takva bila u onoj prvoj fazi odobravanja sufinansiranja tog projekta, koja je rezultirala i pozitivnom odlukom EK u junu 2017. godine da se u 85-postotnom iznosu sufinansira taj projekt.

"Što se tiče ovih nekih današnjih izjava, ja moram reći da Lovrinović zaista nije dovoljno upućen ili ne zna da je Evropska komisija odobrila Hrvatskoj finansiranje iznosu od 357 miliona eura projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, koji ide u četiri faze", rekao je između ostalog Butković, reagirajući na istup saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića o Pelješkom mostu. Podsjetio je da je ovih dana donesena odluka o odabiru izvođača radova, a danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude i za konkurs za nadzor radova na Pelješkom mostu.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović izrazio je u utorak zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, navodeći da po njegovim saznanjima Evropska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije "realizacije gradnje".

"Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje", rekao je Lovrinović na vanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te zatražio da se o svemu očituje hrvatski premijer Andrej Plenković.

Butković je, pak, podsjetio da je 18. oktobra predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio pismo Evropskoj komisiji i njenom predsjedniku Junckeru o pojedinostima projekta te o njegovoj pripremi i provedbi. Kako je naveo, Plenković je u tom pismu izrazio pravo Republike Hrvatske da gradi most na svom teritoriju u cilju njegova spajanja, a napomenuo je i da komunikacija s Bosnom i Hercegovinom o tehničkim karakteristikama mosta traje još od 2005. godine, kako bi neškodljiv prolaz bio omogućen i kako bi BiH ostvarila svoje pravo.

Kako je naveo, Plenković se istovremeno sličnim pismom obratio i bosanskohercegovačkim visokim dužnosnicima Denisu Zvizdiću i Vjekoslavu Bevandi. Kada je u pitanju granica s Bosnom i Hercegovinom, Butković kaže da to je bilateralno pitanje između dviju susjednih i prijateljskih država, koje nema nikakve veze s gradnjom Pelješkog mosta.

"Preporuka Evropske komisije, čime se Hrvatska i rukovodi sve vrijeme, jest da to rješavamo u prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima, što ćemo i dalje činiti", poručio je Butković.

Kazao je i da nema nikakvih uvjeta iz Evropske komisije, ponovivši da je donesena odluka o finansiranju Pelješkog mosta, kao i o odabiru izvođača.

"Čekamo hoće li biti žalbi, ako ne bude žalbi, brzo će se potpisat ugovor. Danas su u Hrvatskim cestama otvorene ponude za postupak za izbor nadzora za Pelješki most, dakle nema nikakvih zapreka da Hrvatska gradi Pelješki most", rekao je ministar.

Zamoljen da prokomentira Lovrinovićevu izjavu da je na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade danas održao vanrednu pres konferenciju, Butković je izjavio: "Ne mogu vam komentirati o kojim informacijama i sa čime raspolaže gospodin Lovrinović, mogu vam samo reći ono sa čime sam ja upoznat. U resoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jest Pelješki most i sa svim sam pojedinostima dobro upoznat".

Dodao je da je Evropska komisija prilikom donošenja odluke o finansiranju Pelješkog mosta provjerila sve.

"Ona ne bi donijela odluku da postoji nešto što bi eventualno za takvu odluku bilo problematično", zaključio je Butković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: