Sigurnosni izazov
72

Brnabić zabrinuta: U Srbiju se iz inostranstva vraćaju građani koji su zaraženi koronavirusom

A. B.
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da su se u posljednjih 48 sati u ovu državu počeli vraćati i građani kod kojih su već potvrđene zaraze koronavirusom i da lijekovima snižavaju temperaturu. Naglasila je da bi bili pravi patrioti da su ostali u tim zemljama do izliječenja.

Kako je naglasila Brnabić ti građani će po dolasku u Srbiju odmah biti smješteni u samoizolaciju koja će biti pod kontrolom, a po potrebi će se hospitalizovati.

"Moramo dodatno pooštriti mjere zbog stanovništva, a vjerujem da svi svjedočimo da ima onih građana koji ne poštuju mjere karantina, ali ima i onih koji poštuju pa bi bilo patriotski da su građani koji se vraćaju ostali u tim zemljama gdje su se našli i liječili tu gdje rade i plaćaju poreze. Ali tamo se zdravstvena zaštita plaća, a u Srbiji je besplatna, zbog toga dolaze, ali ako se ovako nastavi mi moramo zaštititi zdravstvene radnike i sisteme", rekla je Brnabić.

Od 14. marta do danas u Srbiju su se vratila 65.142 građana koja su boravila u inostranstvu i premijerka Srbije je navela da će to biti poseban sigurnosni izazov za ovu državu.

"Veoma je teško kontrolisati njihovo kretanje, duge su kolone na granicama jer ne uvažavaju apele Vlade Srbije da se ne vraćaju u našu zemlju dok traje ova situacija s koronavirusom. Dolaze i naši fudbaleri koji imaju milionske ugovore, ali nisu u samoizolaciji i to je nešto s čim će se boriti nadležni organi. Za povratnike koji prekrše mjere izolacije i preporuke, obezbijeđena su tri posebna objekta za karantin gdje će biti upućeni i obezbjeđivat će ih policija i zatvorska straža", dodala je.

Naglasila je i da postoje kazne ukoliko zaražene osobe prekrše mjere i zaraze druge sugrađane.

"Ako takva osoba zarazi druge može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako uzrokuje smrt onda slijedi kazna od dvije do 12 godina", poručila je.

Do sada je u Srbiji zaraženo 89 osoba, a Brnabić se posebno zahvalila starijim osobama što poštuju mjere zabrane te ne izlaze vani.

"Ja znam da su ove mjere izuzetno neprijatne i da starijim građanima nije lako, ali hvala im što su pokazali veliku odgovornost prema svima, državi, porodicama i sebi. Ja sam danas obišla neke od volonterskih centara i dugujem i njima svima zahvalnost jer je njihova pomoć veoma bitna. Mogu reći da se ove mjere prilično dobro u ovom trenutku odvijaju. Na raspolaganju imamo oko 6.000 volopntera i pozivam i ostale da se jave jer nam treba više timova zato što ova situacija neće kratko trajati, a naši stariji sugrađani trebaju punu podršku", istakla je.

Pomažu volonteri civilne zaštite, ali i Crvenog krsta koji uspostavljaju i telefonske linije. Do sada su putem njih stariji građani najviše tražili kupovinu namirnica, lijekova, bacanje smeća, šetanje kućnih ljubimaca, ali iskazali potrebu za običnim razgovorom.

"Znam da naše penzionere u ovom trenutku najviše brine kako će moći podići penzije. Nama je predsjednik Aleksandar Vučić dao nalog da omogućimo način da oni dobiju svoju penziju bez problema. Nadam se da ćemo u roku od 48 sati vas izvijestiti o tome, a u tome nam pomaže pošta i vojska Srbije", navela je.

Brnabić je spomenula i to da je obraćanje Kini za pomoć urodilo plodom i da mnogi stanovnici te zemlje žele pomoći Srbiji.

"Tako da je Vlada Srbije oformila poseban tim koji se bavi donacijama i otvorili smo račun u Kini gdje će njeni građani moći uplaćivati donacije koje će biti namijenjene za nabavku zdravstvene opreme, a za kineske kompanije u Srbiji smo otvorili poseban devizni račun jer su se i one javile da žele pomoći Srbiji da se izbori s koronavirusom", zaključila je Brnabić.