Problem joj i saradnja
16

Brnabić tvrdi da je iza Rezolucije o Srebrenici bio samo jedan član Predsjedništva BiH

I. Sa.
Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić komentarisala je jučerašnje usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, čime se jasno i javno protivila.
Ona je rekla kako će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori Rezolucije.

"Osjećat ću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas", navela je ona.

Između ostalog, istakla je primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasalo te je izrazila "beskrajnu zahvalnost Mađarskoj".

Smatra kako su napravljena pravila igre tako da može da se "predloži ta vaša rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina".

"BiH nije bila iza te Rezolucije, bio je jedan član Predsjedništva, možda njihov ambasador, šef misije UN-a igrom slučaja, ali nije bila zemlja", tvrdi Brnabić.

Napomenimo kako su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravili u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku proteklih dana te intezivno razgovarali sa više ambasadora o Rezoluciji .

Takve činjenice demantuju Brnabić.

Podsjetimo da je za Rezoluciju o Srebrenici glasalo 84, protiv je bilo 19, a suzdržano 68 članica.

Generalna skupština UN-a je Rezoluciju donijela pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde te Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.