{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo, rješenje je u kompromisu

S
12.11.2018. u 22:21
6
194
Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo, rješenje je u kompromisu
6
Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo, rješenje je u kompromisu
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je u Berlinu da je rješenje za pitanje Kosova u kompromisu, a da je za nju kompromis neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je ono nezavisno i da Srbija samo treba da ga prizna.
Brnabić je na Evropskom forumu "Srbija u EU" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" istakla da ako neko insistira da je Kosovo nezavisno i da će Srbija samo da ga prizna - "to se neće desiti".

"Beograd će nastaviti da insistira na tome da je Kosovo Srbija", rekla je Brnabić, prenose beogradski mediji.

Ona je naglasila da je Pandorina kutija otvorena prije 10 godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mimo svih demokratskih principa.

"Mi pokušavamo da je zatvorimo i to će biti teško. Ne znam da li će biti moguće, ja bih voljela da nađemo komprimis i da se svi zajedno pomjerimo u budućnost", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Kosovo nije isti slučaj kao Hrvatska, BiH, Slovenija ili Makedonija jer su to bile priznate republike u okviru SFRJ, dok je Kosovo uvijek bilo integralni dio Srbije.

Brnabić je ocijenila da zamrznuti konflikt nikako nije dobro rješenje.

Ona je zahvalila Njemačkoj za podršku Srbiji na putu ka EU, kao i za investicije i zapošljavanje više od 50.000 ljudi.

"Svakako ćemo čuvati partnerstvo koje smo uspeli da napravimo u posljednjih 18 godina", dodala je Brnabić.

Brnabić je na Evropskom forumu poručila da je strateško opredjeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje.

Ona je navela da je potencijalni ulazak Srbije u EU 2025. godine dostižan, ali veoma ambiciozan i da ne zavisi samo od Srbije, već i od EU.

Brnabić je istakla da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

"Poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji je najteže pitanje koje ćemo morati da riješimo do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja", dodala je Brnabić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: