Premijerka Srbije
199

Brnabić: Presuda Mladiću je očekivana, ostavimo prošlost iza sebe

Piše: Er. M.
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić poručila je, povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, da je ona očekivana i da prošlost treba ostaviti iza sebe. Presudu kojom je nekadašnji komandant VRS osuđen na doživotnu robiju komentarisali su predstavnici političkih partija u Srbiji.

"Potrebno je da gledamo u budućnost kako bismo konačno imali stabilnu zemlju. Potrebno je da ostavimo prošlost iza sebe", rekla je Brnabić novinarima u Oslu.

Presudu kojom je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske osuđen na doživotnu robiju komentarisali su predstavnici političkih stranaka u Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kazao je da presuda Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

On ističe da će presudom porodice žrtava vjerovatno dobiti djelimičnu satisfakciju, ali da u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke.

Lider LDP-a Čedomir Јovanović smatra da ova presuda treba biti osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u BiH.

"Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama", poručuje Јovanović.