{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brnabić: Činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid

S
15.11.2018. u 10:20
1.666
284
Brnabić: Činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid
1.666
Brnabić: Činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ono što se desilo u Srebrenici za Srbiju nije genocid i da ona taj stav "zasniva na činjenicama".
Brnabićeva je za DW, na insistiranje novinara da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid.

"Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati "genocid u Srebrenici", da je to za nju "crvena linija koju neće preći", Brnabiće je odgovorila da niko neće da "prekraja historiju".

"Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince", ukazala je Brnabić.

Voditelj je insistirao da premijerka Srbije kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje Kosova, podsjetivši je da je i sama rekla da želi saradnju Srba i Albanaca, kompromis i kulturološko prožimanje, na šta je Brnabić potvrdila da su to njene riječi, a na njegovu primjedbu da bi to moglo da traje i 20 godina, ona je uzvratila porukom - neka traje.

"Gospodine, neka će trajati 20 godina, rješenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godina, super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana", poručila je Brnabić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: