Ministar Bryant
0

"Britanija će podržati ulazak Srbije u EU"

FENA
Chris Bryant
Chris Bryant
Velika Britanija će podržati ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), izjavio je ministar za Evropu u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Chris Bryant u razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Bryant i Dačić saglasili su se tokom sureta u Londonu da je ulazak Srbije u Evropsku uniju "važan ne samo za Srbiju nego i za Evropu, zbog vrijednosti koje će Srbija unijeti u EU".

Britanski ministar je ocijenio da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost na zapadnom Balkanu, kao i dobre odnose sa zemljama u regiji, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Bryant je naglasio da će Velika Britanija 2011. godine razmatrati mogućnost ukidanja viza za građane Srbije, navedeno je u saopćenju.

Dačić i Bryant su naglasili da Srbija i Velika Britanija imaju tradicionalno dobru saradnju koju treba nastaviti, naročito na ekonomskom polju.

Srpski zvaničnik je istakao da Srbija očekuje podršku Velike Britanije na putu ka evrointegracijama i što skorije ukidanje viza za građane Srbije.

Zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Srbije u četvrtak navečer je završio četvrodnevnu radnu posjetu Velikoj Britaniji tokom koje je imao niz sastanaka sa zvaničnicima te države.