Panel u Austriji
2

Bregu o Zapadnom Balkanu: Kad god ima političke volje, stvari idu naprijed

A. P.
Foto: Elmas Libohova
Foto: Elmas Libohova
"Održati regionalnu saradnju je lakše reći nego uraditi", poručila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na panelu "Mir na Zapadnom Balkanu – Mir u Evropi" na 15. Evropskog samitu u Salzburgu, koji Institut regija Evrope (IRE) organizuje od 6. do 8. oktobra 2019. godine.

"U sklopu digitalne komponente Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu naprimjer, imali smo veoma dobru i uspješnu saradnju koja je rezultirala regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga, što je potvrdilo da kad god postoji politička volja, stvari u regionu idu naprijed, za razliku od sporazuma o mobilnosti doktora medicine, stomatologa, građevinskih inženjera i arhitekata u regionu do kojeg nije došlo zbog izostanka dijaloga oko trgovine između Beograda i Prištine. Postavlja se, dakle, pitanje da li je regionalna saradnja uopšte moguća ako u regionu postoje bilateralni sporovi", istakla je dalje.

Za region je kazala da je istovremeno i ujedinjen i podijeljen, kao i da se kreće različitim putevima.

"Važan datum koji će diktirati šta će se dalje događati je ishod odluke Evropskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. I dalje nastojimo uvjeriti zemlje članice Evropske unije da smanjivanje evropske perspektive u regionu neće pomoći Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan će ostati po strani, a kad god je Evropska unija Zapadni Balkan ostavljala po strani, u regionu su se uvijek pojavljivali problemi", zaključila je Bregu.

Na panelu su učestvovali i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske i direktor za poslove sa EU Faruk Kaymakci, politolog i poslovni konsultant Cornelius Granig iz Austrije, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen, osnivač i predsjedavajući Instituta regija Evrope (IRE) Franz Schausberger, glavni pregovarač za mir i bivša potpredsjednica vlade Kosova Edita Tahiri i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak, dok je moderator bio Christian Wehrschütz dopisnik ORF-a za Balkan i Ukrajinu. Na kraju panela izlaganje je imao odlazeći komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, saopćio je RCC.