Regija
16

Braća Mamić uhapšena na granici Slovenije i Hrvatske

FENA
Zoran Mamić (Foto: EPA)
Zoran Mamić (Foto: EPA)
Braća Zdravko i Zoran Mamić u subotu su uhapšeni na granici s Hrvatskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

"Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih advokata saznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira ekipe i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, sarađujući s vršiocima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti", saopćeno je u subotu iz Građanskog nogometnog kluba Dinamo.

Mamiće je, dodaje se, zaustavila na granici i privela hrvatska policija, a s njima su njihovi advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

"Želimo naglasiti kako cijela ekipa, stručni štab, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost", stoji u saopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.

Osim za izvršnog direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, Uskok je u subotu zatražio istražni zatvor i za braću Zdravka i Zorana Mamića.

Vrbanović je oko 11 sati doveden pred sudiju istrage zagrebačkog Županijskog suda koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da mu se, zajedno s Mamićima, odredi istražni zatvor.

Njegovo pritvaranje tužilaštvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojeg Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni budžet.

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev advokat Darko Maržić izvijestio je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužilaštvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je u petak, prije hapšenja na zagrebačkom aerodromu naveo da je cijeli slučaj "običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme", napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužilaštvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamovog trenera, za "nepripadnu korist" od 38,1 milion kuna.

Uskok u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.

Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev "dio", odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zloupotrijebili položaj i ovlasti te povjerenje u ekonomskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zloupotrebi i utaji.