Regija
0

Boris Tadić spreman za mjesto premijera Srbije

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Lider DS-a Boris Tadić izjavio je da je spreman da preuzme mjesto premijera Srbije, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.

Tadić je za Večernje novosti rekao da je kohabitacija vrlo vjerovatna, iako nije dobra i da DS pristaje na nju jer "ne želi da izbjegne odgovornost i iznevjeri povjerenje građana, koji su u ogromnom broju glasali za demokrate na ovim izborima".

On je istakao da je ključni preduslov da preuzme funkciju premijera, prije svega, dogovor o principima djelovanja, a potom da vlada radi kao efikasan tim.

Tadić je rekao da ne vjeruje u ekspertsku vladu, već u političko-stručnu vladu, dodajući da personalna rješenja na dnevni red dolaze tek poslije obezbjeđivanja većine u parlamentu oko ciljeva.

On je dodao da će se o novoj vladi prvo dogovoriti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, te da će sa liderom socijalista Ivicom Dačićem potom dogovoriti sa kojim strankama će još voditi razgovore.

Tadić je najavio da će sa novoizabranim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sarađivati u institucionalnom smislu, u skladu sa Ustavom i zakonima.

"On je više puta naglasio da dijalog s Prištinom ne treba da vode vladini činovnici već da to mora da radi predsednik Srbije. Potpuno uvažavam taj zahtev i očekujem da Nikolić preuzme svoju odgovornost", rekao je Tadić.

Tadić očekuje od novoizabranog predsjednika da izađe pred građane sa svojim planom za Kosovo jer to do sada nije učinio.