{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boris Tadić na listi najutjecanijih političara Evrope

S
Sarajevo-x.com
2.1.2009. u 10:32
0
11
Boris Tadić na listi najutjecanijih političara Evrope
0
Boris Tadić na listi najutjecanijih političara Evrope
Foto: Reuters
Srbijanski predsjednik Boris Tadić našao se na listi najutjecajnijih evropskih političara prema izboru evropskih novinara koji je rađen za poljsku televiziju.
Kako prenosi Blic, evropski novinari napravili su rang listu najutjecajnijih političara za poljsku televiziju TVP, na kojoj se srbijanski predsjednik nalazi na desetom mestu.

Više utjecaja od Tadića od istočno-evropskih političara imaju samo ruski premijer Vladimir Putin, poljski premijer Donald Tusk, a zbog sukoba Gruzije i Rusije prošlog augusta i predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili.

Trojku najutjecajnijih predvodi predjsednik Francuske Nikolas Sarkozy koga su evropski novinari ocijenili prije svega za sjajno vođenje Evropske unije tokom posljednjih šest mjeseci kada je Francuska bila na njenom čelu.

Slijedi njemačka kancelarka Angela Merkel, zatim ruski premijer Vladimir Putin, dok je sadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev na 11. mjestu.

Među prvih deset najutjecajnijih evropskih političara iz nove Evrope i zemalja van EU uspjeli su da se probiju samo poljski premijer Donald Tusk na sedmo mesto, predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili na deveto i Tadić na deseto mjesto.

Daleko za njima je češki predsjednik Vaclav Klaus na 16. mjestu, a predsjednik Poljske Leh Kačinjski završio je tek na posljednjem, 20. mjestu.

Anketu su sastavljali novinari 29 redakcija iz cijele Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: