Regija
0

Boris Tadić danas raspisuje parlamentarne izbore

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak će raspisati opće izbore koji bi se trebali održati krajem aprila ili početkom maja, a već uoči raspisivanja izbora pojedine stranke sklopile su sporazume o predizbornim koalicijama.

U utorak u podne predsjednik Tadić raspisat će parlamentarne izbore, saopćio je u ponedjeljak na večer njegov ured.

Dan uoči raspisivanja izbora, koji će biti parlamentarni, regionalni, lokalni, a možda i predsjednički, Socijalistička partija Srbije (SPS) na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićć, potpisala je predizborni koalicijski sporazum s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

SPS je na prošlim izborima 2008. godine nastupio u istoj koaliciji, da bi nakon tadašnjih izbora u formiranju vlade postao vodeći partner stožernoj snazi sadašnje vladajuće koalicije Demokratskoj stranci (DS), koju predvodi predsjednik Srbije Boris Tadić.

DS je prije nekoliko dana potpisao koalicijski sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS), koju predvodi ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a predizborne koalicije dogovaraju i ostale stranke.

Pokrajinske izbore trebao bi raspisati predsjednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši, dok će lokalne, a možda i predsjedničke, raspisati predsjednica državnog parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Ideja da istodobno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, po tvrdnjama medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga. Međutim, i dalje ostaje nepoznato hoće li se to dogoditi.

Prema podatcima iz Registra političkih stranaka, u Srbiji je trenutno registrirano 87 političkih stranaka.