{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta

F
12.7.2017. u 12:21
26
51
Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta
26
Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta
Foto: Arhiv/Klix.ba
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson će prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, saopćeno je danas.
Radi se o nastavku napora Velike Britanije da pomogne regiji u reformama stabilizaciji i dostizanju prosperiteta.

Johnson će, kako je navedno na službenoj internet stranici, tražiti od regiona i prijatelja regije da pojačaju napore u razvijanju Balkana u „svjetionik demokratije i ekonomskog rasta“.

"Želimo vidjeti Zapadni Balkan kao stabilnu, prosperitetnu i sigurnu regiju koja ima budućnost u Evropi. Velika Britanija je predana u namjeri da radi zajedno sa našim prijateljima i saveznicima kako bi Zapadni Balkan učinili svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta. Ponosan sam što će Velika Britanija biti domaćim Samita Zapadnog Balkana u 2018. godini. Ovo je čvrsti pokazatelj naše podrške neophodnim reformama koje će poboljšati sigurnost, ojačati ekonomiju i borbu protiv izazova kao što su trgovina narkoticima i ljudima", rekao je Johnson uoči današnjeg samita u Trstu.

Velika Britanija će ove godine, kako je navedeno, uložiti više od 20 miliona funti u poboljšanje vladavine prava i borbu protiv trgovine narkoticima i ljudima. Također, dio novca će biti uložen u provođenje reformi za poboljšanje poslovnog okruženja i borbu protiv korupcije. Samit koji u Trstu počinje danas četvrti je nastavak Berlinskog procesa koji ima za cilj jačanje regionalne saradnje, a okuplja premijere, ministre vanjskih poslova i ekonomija šest država zapadnog Balkana. Predstavnici EU, Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Italje, Hrvatske te Velike Britanije će učestvovati na samitu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: