{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta

F
12.7.2017. u 12:21
26
51
Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta
26
Boris Johnson: Učiniti Balkan svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta
Foto: Arhiv/Klix.ba
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson će prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu, saopćeno je danas.
Radi se o nastavku napora Velike Britanije da pomogne regiji u reformama stabilizaciji i dostizanju prosperiteta.

Johnson će, kako je navedno na službenoj internet stranici, tražiti od regiona i prijatelja regije da pojačaju napore u razvijanju Balkana u „svjetionik demokratije i ekonomskog rasta“.

"Želimo vidjeti Zapadni Balkan kao stabilnu, prosperitetnu i sigurnu regiju koja ima budućnost u Evropi. Velika Britanija je predana u namjeri da radi zajedno sa našim prijateljima i saveznicima kako bi Zapadni Balkan učinili svjetionikom demokratije i ekonomskog rasta. Ponosan sam što će Velika Britanija biti domaćim Samita Zapadnog Balkana u 2018. godini. Ovo je čvrsti pokazatelj naše podrške neophodnim reformama koje će poboljšati sigurnost, ojačati ekonomiju i borbu protiv izazova kao što su trgovina narkoticima i ljudima", rekao je Johnson uoči današnjeg samita u Trstu.

Velika Britanija će ove godine, kako je navedeno, uložiti više od 20 miliona funti u poboljšanje vladavine prava i borbu protiv trgovine narkoticima i ljudima. Također, dio novca će biti uložen u provođenje reformi za poboljšanje poslovnog okruženja i borbu protiv korupcije. Samit koji u Trstu počinje danas četvrti je nastavak Berlinskog procesa koji ima za cilj jačanje regionalne saradnje, a okuplja premijere, ministre vanjskih poslova i ekonomija šest država zapadnog Balkana. Predstavnici EU, Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Italje, Hrvatske te Velike Britanije će učestvovati na samitu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: