Nepopularna teorija
8

Bolton: Razmjena teritorija između Srbije i Kosova je razumno rješenje, o tome razmišlja i Evropa

R. D.
John Bolton (Foto: EPA-EFE)
John Bolton (Foto: EPA-EFE)
John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, kazao je kako su Srbija i Kosovo možda daleko od tačke u kojoj je rješenje problema bilo moguće, ali da vjeruje da su strahovi u vezi sa mogućom razmjenom teritorije pretjerani i da su ozbiljni evropski igrači također razmišljali o toj ideji.

On kaže kako se definitivno čini da su se obje strane povukle sa pozicija sa kojih su mogle da premoste razlike, a moguće je da je bila prilika da se stvari riješe, a da je sad ta prilika propuštena.

"Ako bi same strane smatrale da bi promjena granica kao dio sveobuhvatnog rešenja imala smisla, Sjedinjene Države bi to podržale. Mislim da je to bio razuman pristup. Ako bi Kosovo i Srbija pristali na razmjenu teritorija, kao dio sveobuhvatnog rešenja, da li će im neko sa strane zaista reći da to rešenje nije zadovoljavajuće, bilo u SAD ili u Evropi? Ne verujem", kazao je Bolton u intervju za Birn.

On je kazao kako Evropska unija nije bila jednoglasna po tom pitanju, kao što je često slučaj, ali tamo je bilo dovoljno ozbiljnih Evropljana koji su ubijedili eksperte i u State Departmentu i u Vijeću za nacionalnu sigurnost da je vrijedilo dozvoliti da se taj proces odigra.