Regija
0

"Blic": Uskoro izvanredni izbori u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vladajuća koalicija u Srbiji potpuno je podijeljena kada je riječ o političkim prioritetima na kojima je i nastala, pa su izvanredni parlamentarni izbori samo pitanje vremena, piše danas beogradski list "Blic".

Vladajuću koaliciju u Srbiji čine Tadićeva Demokratska stranka (DS), G 17 Plus, Koštuničina Demokratska stranaka Srbije (DSS) i njeni koalicijski partneri Nova Srbija i Jedinstvena Srbija.

"Dok Demokratska stranka (DS) i G17 plus insistiraju i na očuvanju Kosova, ali i na putu u Europu, Demokratska stranka Srbije i dalje priča samo o Kosovu kao prioritetu", navodi list i konstatira da bi, budu li se odnosi u koaliciji pogoršavali, izvanredni parlamentarni izbori mogli uslijediti već ovog ili idućeg mjeseca. U suprotnome, sve članice vladajuće koalicije radije će sačekati odmjeravanje snaga na lokalnim i pokrajinskim izborima u svibnju.

Glasnogovornica DS Jelena Marković kazala je da vlada može opstati samo ako nastavi put ka EU, vodeći se jednim od pet načela oko kojih su se koalicijski partneri sporazumjeli.

Do rušenja vlade bi moglo doći samo ako bi neka od vladajućih stranaka formalno zatražila izmjenu dosadašnje politike, ali, kako je naglasila, u ovom trenutku takva mogućnost se ne spominje, kazala je Marković te dodala da unatoč činjenici "da se čuju vrlo disonantni tonovi oko priključenja Europskoj uniji, za sada nitko nije jasno zatražio odustajanje od dosadašnje politike".