{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG- 29

S
22.4.2018. u 09:16
183
371
Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG- 29
183
Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG- 29
Bjelorusija je poklonila Srbiji četiri borbena aviona "MiG-29", koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Rusije, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
On je naveo da su avioni donirani kao plod dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Vulin je rekao za "Politiku" da će Srbija za godinu dana imati eskadrilu modernizovanih "migova-29", a stići će i prvi helikopteri "H-145M".

"Verujem da ćemo biti jači i za helikopter `Mi-35`, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice `nora 552` nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekuje se veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske", rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije je napomenuo da postoje pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora Srbije i da su oni prepoznati i spriječeni.

"Ništa ne može da uđe u naš prostor, a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo", rekao je on.

Na pitanje da li prema procjeni Ministarstva odbrane postoji rizik od pogoršanja bezbjednosne situacije na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbjednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog građanina Srbije, ali da uvijek postoji rizik.

"Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova, a posebno pokušaj preuzimanja sjevernog dijela silom", naglasio je Vulin.

Govoreći o izvozu naoružanja, on je naveo da je tokom ove godine zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova, kao i da su proizvodi domaće odbrambene industrije veoma traženi na svim tržištima.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, predvođenoj Rusijom, ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i sa Rusijom, čak najveći ikada.

"Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama", rekao je Vulin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: