{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši Thachijev savjetnik glavni osumnjičeni

S
2.5.2013. u 16:37
0
3
Bivši Thachijev savjetnik glavni osumnjičeni
0
Bivši Thachijev savjetnik glavni osumnjičeni
Šaip Muja
Jedan od glavnih osumnjičenika u slučaju trgovine organima u prištinskoj klinici "Medicus" je poslanik Demokratske partije Kosova i bivši savjetnik za zdravstvo premijera samoproglašenog Kosova Šaip Muja.
Tužilaštvo EULEX-a najavilo je da je započelo istragu protiv još osam lica osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostavarivanje uticaja i prevara.

Iako se u saopštenju EULEX-a ne spominju konkretna imena, prištinski dnevnik "Bota sot" navodi da je jedan od glavnih osumnjičenih u novom slučaju, već nazvanom "Medicus 2", Muja, koji je prije poslaničkog mandata bio savjetnik za zdravstvo premijera Kosova Hashima Thachija, prenose beogradski mediji.

Izvjestilac Vijeća Evrope o trgovini ljudskim organima zarobljenih Srba na Kosovu i Metohiji Dick Marty opisao je Muju kao glavnog koordinatora mreže logora u kojima su ljudi mučeni, ubijani, da bi im, na kraju, bili vađeni organi.

Muja je, kako se navodi u martijevom izveštaju, bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi.

Američki magazin "Newyorker" je u tekstu posvećenom trgovini organima na Kosovu objavio da je Ljutfi Derviši, koji je tokom prvog procesa u slučaju "Medicus" osuđen na osam godina zatvora, od Muje zatražio dozvolu da otvori kliniku. Muja je u to vrijeme bio Tačijev savjetnik za zdravstvo.

Od marta do novembra 2008. godine u klinici "Medicus" u Prištini izvedeno je više od 20 operacija.

Šaip Muja je u februaru prošle godine svjedočio na suđenju Dervišiju i tvrdio da je klinika "Medicus" radila bez dozvole, kao i da ga je Derviši, na svadbi svog sina, upoznao sa turskim ljekarom Jusufom Somnezom.

Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike "Medicus" Ljutfa Derviša na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina zatovra.

Na tri godine zatvora osuđen je Sokolj Hajdini, dok su Suljejman Dulja i Isljam Bitići osuđeni na uslovnu kaznu od godinu dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: