Regija
0

Bivši Thachijev savjetnik glavni osumnjičeni

SRNA
Šaip Muja
Šaip Muja
Jedan od glavnih osumnjičenika u slučaju trgovine organima u prištinskoj klinici "Medicus" je poslanik Demokratske partije Kosova i bivši savjetnik za zdravstvo premijera samoproglašenog Kosova Šaip Muja.

Tužilaštvo EULEX-a najavilo je da je započelo istragu protiv još osam lica osumnjičenih za trgovinu ljudskim organima, nanošenje teških tjelesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, ostavarivanje uticaja i prevara.

Iako se u saopštenju EULEX-a ne spominju konkretna imena, prištinski dnevnik "Bota sot" navodi da je jedan od glavnih osumnjičenih u novom slučaju, već nazvanom "Medicus 2", Muja, koji je prije poslaničkog mandata bio savjetnik za zdravstvo premijera Kosova Hashima Thachija, prenose beogradski mediji.

Izvjestilac Vijeća Evrope o trgovini ljudskim organima zarobljenih Srba na Kosovu i Metohiji Dick Marty opisao je Muju kao glavnog koordinatora mreže logora u kojima su ljudi mučeni, ubijani, da bi im, na kraju, bili vađeni organi.

Muja je, kako se navodi u martijevom izveštaju, bio jedan od ključnih organizatora mreže ilegalnih logora u kojima su zarobljenici bili mučeni, ubijani i u kojima su im uzimani organi.

Američki magazin "Newyorker" je u tekstu posvećenom trgovini organima na Kosovu objavio da je Ljutfi Derviši, koji je tokom prvog procesa u slučaju "Medicus" osuđen na osam godina zatvora, od Muje zatražio dozvolu da otvori kliniku. Muja je u to vrijeme bio Tačijev savjetnik za zdravstvo.

Od marta do novembra 2008. godine u klinici "Medicus" u Prištini izvedeno je više od 20 operacija.

Šaip Muja je u februaru prošle godine svjedočio na suđenju Dervišiju i tvrdio da je klinika "Medicus" radila bez dozvole, kao i da ga je Derviši, na svadbi svog sina, upoznao sa turskim ljekarom Jusufom Somnezom.

Osnovni sud u Prištini 29. aprila osudio je vlasnika klinike "Medicus" Ljutfa Derviša na osam godina zatvora, a njegovog sina Abrana na sedam godina zatovra.

Na tri godine zatvora osuđen je Sokolj Hajdini, dok su Suljejman Dulja i Isljam Bitići osuđeni na uslovnu kaznu od godinu dana.