Napad na Kosovu
54

Bivši srbijanski bezbjednjak o navodnoj nabavci oružja iz Tuzle: Ili nam je sistem propao ili je to laž

B. H.
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Nakon tvrdnji srbijanskog tužilaštva da je organizator napada na Kosovu Milan Radoičić nabavljao oružje iz Tuzle, iz Srbije stižu reakcije.

Bivši načelnik srbijanske Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović je u razgovoru za Nova.rs kazao kako sumnja u verziju događaja koju je predstavilo tužilaštvo.

"Ne vjerujem u takvu mogućnost jer je prostorna udaljenost između BiH i Kosova velika, čak i da je išlo preko Beograda, nema šanse da bi se to moglo izvesti, a da bezbjednosne službe to ne znaju. Osumnjičeni ima pravo da se brani, ali ja uopšte ne vjerujem u ovu mogućnost. Ako griješim i ako je ovo tačno, postoje samo dvije mogućnosti. Prva je da to znači da je naš bezbednosni sistem u potpunosti propao, da ne postoji. Druga je da je sve to rađeno uz saglasnost naših državih i bezbjednosnih organa. Treća opcija ne postoji", kaže Stojanović i dodaje da je prema njegovom mišljenju vjerovatnije da je riječ o oružju iz Srbije ili onom koje je preostalo iz rata devedesetih godina.

Stojanović navodi da se u cijeloj ovoj stvari jedna činjenica stalno “preskače”.

"Sjećamo se svi kad se pojavila priča o Severnoj brigadi? Šta je to Severna brigada? Ko su ti ljudi? Nije tačno da mi nismo znali da se neki mladi ljudi na sjeveru Kosova vojno organizuju. A to još bolje od nas znaju međunarodne snage na Kosovu. Zato mislim da je mnogo bolje da odmah kažemo sve što znamo o tom vojnom organizovanju Srba na sjeveru KiM, da nam ne bi kosovske vlasti svako malo na kašičicu puštale neke snimke", zaključuje Stojanović.

Nešto slično za Insajder je rekao i zamjenik direktora Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Bojan Elek. On je ocjenio da "zvuči nevjerovatno" da niko od bezbjednosnih struktura Srbije, kosovske policije i međunarodnih snaga bezbjednosti nije primjetio toliku količinu oružja.

“Zaista djeluje nevjerovatno da je neko mogao da preko granice Bosne i Hercegovine, dakle međudržavne, međunarodno priznate granice, u Beogradu prima to naoružanje i onda ga prenosi na Kosovo“, kazao je Elek.

Prema njegovim riječima, zvuči nevjerovatno da je to radio, i pored Vojske Srbije i antiterorističkih jedinica i policije i kosovske policije i prisustva (na Kosovu) međunarodnih snaga, „a da niko od službi bezbjednosti u Srbiji nije znao“.

"Ili su sve bezbjednosne institucije potpuno zakazale u Srbiji ili su neki dijelovi njih to znali ali da nisu jasno iskomunicirali", rekao je Elek, piše na sajtu Insajdera.