Sali Berisha
0

Bivši albanski premijer pod istragom zbog sumnje na korupciju i kriminal: Privatizirao sportski centar pa profitirao

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Albanski desničarski opozicioni lider Sali Berisha stavljen je u danas u kućni pritvor zbog slučaja korupcije dok je bio premijer.

Berisha je pod istragom zbog ugovora o zemljištu u koji je bio uključen i njegov zet, prenio je Deutsche Welle.

Ovom 79-godišnjaku sada je, također, zabranjeno da putuje u inostranstvo, a prije dvije godine je dodat na spiskove sankcija SAD-a i Velike Britanije zbog sumnje na korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom. Zabranjen mu je ulazak u obje zemlje.

Specijalni sud nadležan za korupciju i organizovani kriminal odobrio je zahtjev javnih tužilaca da se 79-godišnjak do daljnjeg zadrži u svom stanu u glavnom gradu Tirani, javila je novinska agencija ATA.

"Nijedna krivična prijava ili novi dokazi nisu podržali ovaj novi zahtjev. Nijedan od zakonskih kriterija potrebnih za nametanje ili eskalaciju takvih ograničenja nije ispunjen u ovom slučaju", rekli su Berishini advokati Genk Gjokutaj i Sokol Mengjesi. Berishin pravni tim planira uložiti žalbu na odluku.

Albanski mediji javili su da je nekoliko policajaca stiglo u subotu u Berishinu stambenu zgradu u centru Tirane.

Naime, Berishu su tužioci optužili za zloupotrebu položaja tokom njegovog prvog premijerskog mandata, između 2005. i 2009. godine. Slučaj se odnosi na privatizaciju sportskog centra u Tirani, od čega je navodno profitirao njegov zet. Na javnom zemljištu izgrađeno je 17 stambenih zgrada.

Berisha negira optužbe i optužio je sadašnjeg premijera Edija Ramu da vrši političku represiju kako bi ućutkao opoziciju.

Albanski parlament ukinuo mu je imunitet ranije ovog mjeseca, otvarajući put za nastavak krivične istrage. Poslanici lojalni Berishi pokušali su poremetiti sjednicu i bojkotovali su glasanje.

Berisha je izabran za prvog slobodno izabranog predsjednika Albanije 1992. nakon sloma komunističke vlasti. Bio je šef države do 1997. godine i premijer od 2005. do 2013. godine.

Berisha je do 2013. godine vodio i Demokratsku partiju Albanije (PD), trenutno najveću opozicionu stranku u zemlji, na čiju se funkciju vratio prošle godine.