Regija
0

Bivšem direktoru Hrvatskih autocesta jednomjesečni pritvor

FENA
Bivšem finansijskom direktoru Hrvatskih autocesta (HAC) sinoć je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog navodnog izvlačenja pet miliona eura preko fiktivnih ugovora iz te javne firme.

Sapunarov advokat Veljko Miljević izjavio je novinarima kako je njegovom branjeniku istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke, ali ne zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je također predlagao USKOK.

Tužiteljica Željka Pokupec kazala je da će Uskok nakon primitka pisane odluke uložiti žalbu na dio odluke kojom je odbijen prijedlog da se Sapunaru istražni zatvor odredi i zbog ponavljanja kaznenog djela.

Tokom istrage, kazala je tužiteljica, bit će ispitano 30-ak svjedoka. Sapunara se tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i za počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Do koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke kompanije Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.