Regija
1

Bivša slovenska ambasadorica Nataša Vodušek zasad neće u zatvor

Anadolija
Nataša Vodušek (Foto: Anadolija)
Nataša Vodušek (Foto: Anadolija)
Bivša ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Nataša Vodušek, koja se danas trebala javiti na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne za sada ipak, neće iza rešetaka.

Kako je agenciji Anadolija potvrđeno iz više izvora, sud u Sloveniji je, naime, prihvatio njenu molbu da na određeno vrijeme, tačnije, za mjesec dana, odgodi izvršenje kazne. To je potvrdio i njen advokat Peter Žnidaršič.

Kako saznajemo, Vodušek je uputila zahtjev da se izdržavanje kazne odgodi za šest mjeseci kako bi "završila svoje obaveze", ali joj je sud umjesto šest, dozvolio odgađanje kazne za jedan mjesec.

Sud je ranije odbio i njen prijedlog da zatvorsku kaznu zamijeni "korisnim radom", kao i prijedlog da kaznu izdržava kroz takozvani "vikend zatvor".

Vodušek je u noći 13. oktobra 2008. godine skrivila saobraćajnu nesreću. Vozeći pod utjecajem alkohola, a uoči posjete tadašnjeg predsjednika Slovenije Danila Tirka Sarajevu, prošla je kroz crveno svijetlo i teško povrijedila Sarajliju Nijaza Zorlaka. Zorlak se već pet godina oporavlja od zadobijenih povreda.

"Kada obični građanin ima posla sa jednom tako visoko pozicioniranom osobom, obično strada pravda. To da li će ona biti u zatvoru mjesec, godinu ili pet, meni ništa ne znači. Ja sam se, očito, samo našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu", kazao je za agenciju Anadolija Nijaz Zorlak komentirajući odluku suda da se odgodi slanje Vodušek na izdržavanje kazne.

Ističe da već pet godina živi bez ikakve nadoknade.

"Ja sam 60-postotni invalid fizički, a 30 posto u psihičkom smislu. Imam problema i s pamćenjem", rekao je Zorlak, koji očekuje da uskoro dobije obeštećenje za pretrpljene povrede, ali strahuje da bi i u tom slučaju "pravda mogla stradati".

Nesreća je Zorlaka radno onesposobila. Već pet godina ne radi, a četvero djece prehranjuje od primanja supruge i majke.

Kazao je da su građani Bosne i Hercegovine očito nezaštićeni i "da ih može gaziti kao miševe kako ko želi".

U septembru Zorlak očekuje novo ročište na Općinskom sudu u Sarajevu u sporu koji već treću godinu vodi protiv osiguravajuće kuće Nataše Vodušek za materijalnu odštetu.