{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biljana Srbljanović, prva kuma beogradske Parade ponosa 20. septembra

14.9.2015. u 10:26
0
62
Biljana Srbljanović, prva kuma beogradske Parade ponosa 20. septembra
0
Biljana Srbljanović, prva kuma beogradske Parade ponosa 20. septembra
Dramska spisateljica Biljana Srbljanović će u nedjelju, 20. septembra u 12 sati proglasiti početak Prajd šetnje i tako postati "prva kuma" Parade ponosa Beograd.
Beogradska Prajd šetnja – centralni dio Nedjelje ponosa, bit će održana 20. septembra 2015. od 12 sati. Kolona će se kretati od zgrade Vlade u Nemanjinoj, a zatim ulicama Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Titula "prva kuma" se odnosi na ženu koja svojim kratkim govorom proglašava početak Parade ponosa. U svijetu postoje različite varijacije ove titule, a Beograd se odlučio za model koji je zastupljen u Italiji – Madrina del Pride.

"Pored važnosti koju nosi rodna perspektiva ove titule, izuzetno je značajno da izabrana osoba na jasan i nedvosmislen način doprinosi prihvatanju LGBT zajednice i afirmaciji njenih prava", navode organizatori Parade ponosa.

Biljana Srbljanović godinama unazad aktivno podržava LGBT prava. Učestvovala je u brojnim akcijama i kampanjama LGBT organizacija, fotografisala se za prvi kalendar gay organizacije Kvirija, učestvovala na prošlogodišnjoj Paradi, kao i na takozvanom Ponoćnom prajdu 2013. godine kada je LGBT zajednica iskazala svoje nezadovoljstvo trećom uzastopnom zabranom Parade.

"Kroz svoje javne nastupe, Biljana Srbljanović nedvosmisleno podržava LGBT zajednicu, a njen cjelokupni dramaturški opus bavi se preispitivanjem različitih vrsta netrpeljivosti i represije, čime i u tom dijelu svog djelovanja, Srbljanović utiče na povećanje tolerancije u društvu u Srbiji", navode organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: