Bildt: Srbiji krajem godine datum i početak pregovora

F
FENA
1.3.2012. u 12:31
0
8
Bildt: Srbiji krajem godine datum i početak pregovora
0
Bildt: Srbiji krajem godine datum i početak pregovora Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nada se da će Srbija do kraja 2012. započeti pregovore o pristupanju s Evropskom unijom (EU), dok iz Evropske komisije za dobivanje datuma početka pregovora očekuju napredak u pregovorima između Srbije i Kosova, piše u četvrtak beogradska štampa.
Švedski šef diplomacije u razgovoru za beogradski dnevnik ''Politika'' kazao je kako se nada da će Srbija do kraja godine ne samo dobiti datum početka pregovora o pridruživanju, već i započeti pregovore s EU. Bildt objašnjava kako na sastanku ministara vanjskih poslova EU početkom sedmice nije bilo sasvim jasno šta Rumunija želi uvjetovanjem svoje podrške, ali da mu je drago da je to pitanje odmah riješeno.

Upitan smatra li da je Srbija ''ovim neočekivanim rumunskim otezanjem, na simboličan način, počela jedan dug proces u kojem će morati lobirati za svaku i naizgled laku odluku'', Bildt je odgovorio: ''U neku ruku - da, ali to nije ništa novo''.

''To je novo za javnost u Srbiji, ali je to ovdje uobičajeno. Sjećam se vremena kada sam bio švedski premijer i u to u vrijeme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam svo vrijeme provodio obilazeći Evropu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu'', objašnjava švedski šef diplomacije.

Direktorica Ureda srbijanske vlade za evropske integracije Milica Delević za dnevni list ''Večernje novosti'' podsjetila je kako su kriteriji za razmatranje davanja datuma pregovora definirani u izvještaju Evropske komisije iz oktobara prošle godine. Po njenim riječima, Bruxelles očekuje napredak u rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Kosova u području energetike i telekomunikacija, kao i ostvarivanje mandata misije EU za provedbu prava na Kosovu (EULEX) na čitavom teritoriju Kosova.

''Naravno, 'mjerit će' se i zadržava li Srbija reformski pravac bez obzira na kampanju i izbore'', dodaje Delević.

Pozivajući se na svoje neimenovane izvore u vrhu evropske administracije taj list piše kako nije previše realno očekivati ovako brz razvoj situacije, jer se Bruxelles zaista hoće uvjeriti da se regionalna saradnja realizira u punoj mjeri i bez zastoja, iako, kako se ističe, nije isključeno ni da bi šefovi država EU već u junu mogli raspravljati o datumu početka pregovora sa Srbijom, u slučaju nekog iznimno povoljnog razvoja situacije.

Po riječima tih izvora, puno je realnije da će se ta tema rješavati po povratku s godišnjih odmora, što sve ponovo navodi na sljedeći izvještaj u oktobru. ''Srbiju sada čekaju izbori i nije realno očekivati da će u takvoj situaciji svu pažnju posvetiti normalizaciji odnosa s Kosovom'', dodaju oni.

List podsjeća i kako je, usporedno s ovim procesom, da bi se utvrdio datum pregovora, potrebno prethodno završiti i verifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, što su, kako se navodi, do sada učinile 24 zemlje Unije.

Ministri zemalja EU za evropska pitanja preporučili su u utorak u Bruxellesu, nakon teških pregovora, da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u, ali bez neposrednog donošenja odluke. Rumunija je blokirala donošenje takve odluke tražeći jamstva za poštivanje rumunske manjine u Srbiji.

Odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa Srbiji donijet će predsjednici država i vlada zemalja EU na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća koji počinje danas u Bruxellesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: