Izazovi sve veći
4

Bilčik i Fajon: Proširenje da 2020. godine bude visoko na dnevnom redu EU

A. P.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsjednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izrazili su danas posvećenost proširenju EU na Zapadni Balkan, uz ocjenu da je potrebno još raditi na tome da bismo vidjeli zemlje regiona kao funkcionalne parlamentarne demokratije koje se priključuju EU.

"Moramo nešto uraditi jer ono što je zajednički imenitelj u regionu jeste da se situacija pogoršava", rekla je Fajon, navodeći da nacionalizam i tenzije rastu i ukazujući na problem odliva mozgova.

Bilčik i Fajon, koji su u Beogradu zbog treće runde međustranačkog dijaloga, obratili su se učesnicima konferencije "Vraćanje Balkana u fokus EU", javlja Beta.

"Važno je da se ispuni poruka novog rukovodstva EU i izazov proširenja na Zapadni Balkan mora biti visoko na dnevnom redu Unije 2020. godine", rekao je Bilčik, uz ocjenu i da nije riječ o odluci koja se može donijeti preko noći.

Veliki zagovornici proširenja

Bilčik je rekao da je potrebno vidjeti šta u pogledu proširenja može da se postigne u narednih pet godina, izrazivši sumnju da će Turska postati članica u tom periodu, ali da je "to potrebno uraditi u regionu Zapanog Balkana".

Fajon je rekla da je veliki zagovornik proširenja, kao i da su tokom svakog novog proširenja izazovi sve veći, da je svaki put sve teže i da je sve više političkih odluka.

"Moramo ostati posvećeni proširenju, sa obje strane", rekla je ona, dodajući da je "proširenje i dalje jedna od najuspješnijih priča evropskih integracija", rekla je Fajon.

Europarlamentarci su ocijenili da u kontekstu integracija EU treba da se okrene regionu Zapadnog Balkana.

I Fajon i Bilčik rekli su da su razočarani odlukom iz oktobra o blokadi pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da su "te zemlje platile previsoku cijenu".

Ističući da je važno da EU povrati svoj kredibilitet, Fajon je izrazila nadu da će Unija uspjeti da preokrene tu odluku prije marta ili u martu 2020, prije samita EU-Zapadni Balkan zakazanog za maj u Zagrebu.

Geostrateška greška

Učesnici konferencije "Vraćanje Balkana u fokus EU" razgovaraju o perspektivama proširenja Unije u svjetlu odluke iz oktobra o blokadi pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i odjekom koji je ona imala u regionu Zapadnog Balkana.

U susret pozitivnoj odluci na samitu Zapadni Balkan-EU u maju 2020. u Zagrebu, na skupu je bilo riječi i o promjenama u instrumentima proširenja.

Povodom odlaganje otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, cilj konferencije bio je da se razmotre načini na koje "geopolitička" Komisija Ursule von der Layen treba da "ispravi" ovu geostratešku grešku.