Zasluženo?
536

Bh. političari imaju najveće plate u regionu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ako je suditi po zvaničnim platama državnika u regionu, u Srbiji se najmanje isplati biti predsjednik, premijer ili ministar. Naime, najviši srpski funkcioneri imaju u prosjeku tri do četiri puta manju mjesečnu zaradu u odnosu na glavešine u republikama bivše Jugoslavije. Na drugoj strani, bh. političari imaju najveća primanja u regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prima mjesečno tek nešto više od 1.100 eura, dok premijerka Ana Brnabić nema ni 900 eura mjesečne zarade, piše Blic.rs.

Zanimljivo, ubjedljivo najviše para iz budžeta izvlače zvaničnici države koja je, istini za volju, najsličnija nekadašnjoj SFRJ - Bosne i Hercegovine. Tako tri člana predsjedništva svakog mjeseca dobijaju na račun ni manje ni više nego po 3.570 eura. Dakle, najviše tijelo u administrativnom aparatu ukupno košta BiH više od 10.000 eura ili deset puta više nego što Srbiju staje predsjednik ili premijer.

Zvuči nevjerovatno, ali čak i predsjednik ili premijer Republike Srpske ima duplo veću platu od najviših državnika u Srbiji.

Iako je najrazvijenija u regionu, Slovenija nema najplaćenije državnike. Štaviše, izdvaja za njih približno slična sredstva kao i Hrvatska. Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini po zaradama zvaničnika, dok je makedonski državni aparat nešto skuplji od srpskog. Gotovo identičan odnos zarada u regionu postoji i kada se radi o platama ministara.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da su ubjedljivo najniže plate srbijanskih državnika čista demagogija i populizam.

"Prosto je nevjerovatno da srednji menadžment u javnoj administraciji ima po nekoliko puta više plate od najviših funkcionera. To je obično politikanstvo. Kako ćete sa takvim platama da privučete najsposobnije i najškolovanije mlade ljude da rade u državnom sektoru", naglašava Stojiljković i postavlja pitanje koliku bi platu trebalo da imaju vrhunski stručnjaci ili ljekari.

Kako kaže, mjesečnu zaradu državnika trebalo bi određivati prema visini prosječnog dohotka.

"Ako je prosječna plata u Srbiji 400 eura, onda bi najviši funkcioneri trebalo da imaju šest do sedam puta više od toga. Ali da uredno plaćaju sve troškove i poreze državi po cijenama koje plaćaju obični građani. Dakle, mora sve biti u potpunosti transparentno", kaže Stojiljković.

Plata najviših državnih funkcionera treba da bude najviša, ali visoke zarade moraju imati i zaposleni u nezavisnim institucijama, smatra naš sagovornik.

"To se prije svega odnosi na Narodnu banku Srbije, plate revizora i onih koji obavljaju pravne poslove", objašnjava Stojiljković za Blic.rs.