Regija
7

Bh. državljanin obećao Zadranki posao, pa je zarobio i silovao

Klix.ba
Nakon što je zadarska policija uhapsila i ispitala bh. državljana Elmira Dž. zvanog Šejtan koji je Zadranku preko Facebooka ponudio rad u Italiji, potom kidnapovao, zlostavljao seksualno i psihički, objelodanjeni su detalji stravičnog krivičnog djela.

Elmir Dž. je u junu ove godine stupio u kontakt sa 37-godišnjom Zadrankom i ponudio joj posao u fabrici za preradu voća u Italiji. Ne sluteći da je riječ o prevari, Zadranka se sastali s njim u Rijeci odakle su otišli u Silandrese u Južnom Tirolu. Tada je njen život pretvoren u noćnu moru.

Prema navodima Slobodne Dalmacije, Elmir je zarobio Zadranku u svom stanu, oduzeo joj dokumente i seksualno je iskorištavao. Nakon dva mjeseca odvezao je i u okolicu Cazina u BiH gdje je također prisiljavao na seksualne odnose. Ženu je nakon nekog vremena pustio, da bi joj potom počeo upućivati prijeteće pozive i slati poruke tražeći da mu vrati novac koji joj nije ni posudio.

Zadranka je sve prijavila policiji nakon čega je Elvir Dž. uhapšen u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj. Osumnjičen je za krivična djela trgovinu ljudima, silovanja i iznude.

"Ovakav tip “predatora” često svoje žrtve vreba na društvenim mrežama. Potencijalne mete najčešće su osobe koje idu trbuhom za kruhom, traže posao. Namame ih raznim lažnim obećanjima i tako ih vrlo brzo uvuku u mrežu prostitucije i drugih krivičnih djela", rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, upozoravajući kako je vrlo važno da se ne nasjeda na kojekakve ponude za posao koje nude privatne osobe preko medija ili društvenih mreža.

"Uprkos brojnim međunarodnim pravilima i konvencijama danas, na žalost, robovlasnički odnosi još postoje. Službene procjene govore da je godišnje oko 200 hiljada ljudi s jugoistoka Evrope žrtva međunarodne trgovine ljudima. Sa zaradama između sedam i 13 milijardi dolara, međunarodno trgovanje ljudima je treći izvor prihoda za organizirani kriminal", kazao je Boris Radman, sudija krivičnog odjela Županijskog suda u Zadru, nakon što je prošle godine 32-godišnjeg državljanina BiH osudio na deset godina zatvora zbog silovanja i držanja maloljetnice u ropstvu.

Inače, 38-godišnji Elmir je već pet godina u šerijatskom braku, a sebe na Facebooku opisuje kao "mirnu, pažljivu osobu, pogotovo kada je u pitanju ozbiljna veza". Pripadnik je navijačke grupe “Ljuti Krajišnici” bh. prvoligaša “Krajina”.