{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. državljanima bez biometrijskog pasoša trebat će viza za Hrvatsku

A
9.5.2013. u 15:46
1
99
Bh. državljanima bez biometrijskog pasoša trebat će viza za Hrvatsku
1
Bh. državljanima bez biometrijskog pasoša trebat će viza za Hrvatsku
Granični prelaz u Bosanskom Brodu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Hrvatske utvrdila je prijedlog kojim se stavlja izvan snage sporazum sa Vijećem ministara BiH kojim su bile ukinute vize sa Bosnom i Hercegovinom.
Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova Hrvatske, izjavio je da je Hrvatska od trenutka ulaska u Evropsku uniju dužna na granicama primjenjivati vizni režim s BiH. Državljanima BiH za ulazak u EU, tj. u Hrvatsku, vize neće biti potrebne samo ako posjeduju biometrijski pasoš.

"Hrvatska je zatražila saglasnost Evropskog vijeća da zadrži postojeći režim koji dopušta prelazak granice državljanima BiH sa ličnom kartom, ali za to će biti potrebna saglasnost svih zemalja članica Evropske unije", rekao je Klisović.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo da će prelazak granice sa ličnom kartom, ako bude odobren, biti komplikovaniji od prelaska sa biometrijskim pasošem.

Prijedlog o raskidu sporazuma kojim su vize bile ukinute, hrvatska Vlada će uputiti Vijeću ministara BiH. Hrvatska će sporazum raskinuti jednostrano, ako prijedlog o raskidanju Vijeće ministara BiH odbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: