Albanija
0

Berisha obećava EU da neće biti egzodusa migranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Albanski premijer Sali Berisha izjavio je da Evropska unija ne treba da strahuje od talasa albanskih emigranata, kada se građanima ove balkanske zemlje ukinu šengenske vize.

EU bi trebalo, kako se nadaju u Tirani, uskoro da ukine vize za građane Albanije (i Bosne i Hercegovine). U pojedinim zemljama Unije su još rezervisani i strahuju od "poplave" imigranata iz Albanije.

"Egzodusa neće biti. Iako je Albanija siromašna zemlja, EU može otvoriti svoje granice bez straha od masovne migracije", izjavio je Berisha AP-u.

Kada se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća raspao komunistički sistem, Albanija je širom otvorila svoje granice i nekontrolisani talas emigranata je kreno u zapadnu Evropu koji su bježali od velikog siromaštva. Na udaru su se našle Grčka, Italija, druge zemlje EU, kao i SAD i Kanada. Preciznih i zvaničnih podataka nema, ali se procjenjuje da je tada milion ljudi, privremeno ili trajno, napustilo Albaniju.

Premijer Berisha je rekao da je njegova zemlja sada "drugačije mjesto" za život, nego što je bila početkom devedesetih godina.

"Albanija ima 'malu, živu i dinamičnu ekonomiju', koja je prošle godine povećala bruto nacionalni proizvod za 3,5 posto. Ona ima i 'najbolje tržište rada na svijetu, odnosno mlade, dinamične i obrazovane stručnjake'", tvrdi Berisha.

"Kada avionom letite iznad Albanije prvo što vam padne na um jeste da je to Švicarska koja ima more", kazao je Berisha, ne birajući riječi samo da bi umirio one koji se u Bruxellesu plaše od nove "poplave" izbjeglica iz najsiromašnije zemlje Evrope.

Strahovanja u EU nisu slučajna. Kada su nedavno ukinute šengenske vize za građene Makedonije i Srbije, mnogi su pokušali da to iskoriste i da se trajno presele u zemlje Unije. U tome su prednjačili upravo Albanci i Romi, što je izazvalo veliku zabrinutost u Bruxellesu.