Regija
10

Beograđani ponovo podržali proteste u BiH: Saosjećajmo jedni s drugima

FENA
U organizaciji Neformalne grupe građana danas je u Beogradu na Kalemegdanu, kod spomenika Pobjednik organizovano okupljanje građane u znak podrške građanima BiH da njihova novorođena djeca dobiju matične brojeve.

Kako je bilo navedeno u najavi ovog skupa on se organizuje kako bi još jednom, od srca, dali podršku građanima BiH u njihovoj borbi da konačno bude usvojen zakon o JMBG.

"Duboko vjerujemo da je sada već potpuno izlišno objašnjavati zašto je važno podržati građanske proteste u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i drugim gradovima BiH. Sticajem okolnosti, u kratkom periodu, sudbina jedne djevojčice nas je trgnula, sudbina druge ujedinila, a treće, sve nas u regionu nedavno- neizmjerno rastužila, kaže za Fenu jedna od organizatorica skupa Podrška Sarajevu - svi smo mi Belmina.

Tako se kako saznaje FENA od organizatorica skupa na Kalemegadanu danas okupilo dvadesetak ljudi, znači manje nego 9. juna kad je održan prvi skup podrške "Svi smo mi Belmina". Tad je došlo oko 100 ljudi.

"Šta je - tu je, svi koji su došli, došli su od srca. Nikakve govorancije nije bilo, a uz 'stare' transparente 'Svi smo mi Belmina', 'Beograd s ljubavlju', 'Svi za jednog - jedan za sve', najmlađi učesnici skupa nosili su transparent "Pogledaj me očima djeteta".

"Znamo da zvuči naivno ali, kada bi svijet posmatrali dječjim očima, kako bi on bio lijep. I upravo činjenica sto su na skup došli neki novi klinci, neki novi mladi, daje nadu da će onu ključnu poruku - budimo ljudi, saosjećajmo jedni s drugima, pomažimo jedne druge bez obzira na nacionalne, vjerske, političke, rasne i ine pripadnosti, imati ko da prenosi, poručuju organizatorice skupa.