Regija
0

Beograd: Završen ministarski skup Zapadnog Balkana "Ekonomsko upravljanje i povezanost"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Odlazeći komesar za proširenje EU Stefan Fule ocijenio je nakon današnjeg susreta ministara zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu da je ovaj sastanak ne samo regionalni, već i evropski događaj.

"Današnji događaj nije bio samo regionalni, iako je bio fokusiran na zemlje u regionu. To je bio evropski događaj, to je bilo zbog vašeg rada koji ste uložili tokom prethodnih godina", rekao je Fule, zahvalivši se srbijanskom šefu diplomatije Ivici Dačiću za organizaciju današnjeg skupa.

Fule je, nakon susreta s ministrima Srbije, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH, u zajedničkom obraćanju s potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom za ekonomska, monetarna pitanja i euro Jyrki Katainen, viceperemijerom i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom privrede Željkom Sertićem, poručio da će zemlje regiona nakon što EK-u dostave programe ekonomskog razvoja biti politički i ekonomski pomognute od strane EU.

On je rekao da će ta pomoć dovesti do povećanja konkurentnosti i povećanje otvaranje radnih mjesta.

"To znači da za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana i druge zemlje proširenja treba donijeti benefite prije nego što uđu u EU, biće izrađeni ekonomski mostovi, to znači da već počinjemo da radimo na zatvaranju razlike BDP-a u EU i državama kandidatima", rekao je Fule, podsjetivši da su se balkanske zemlje obavezale da će EK svake godine podnijeti planove ekonomskih reformi do 2020. godine, počevši od 2015.

Fule je ocijenio da to znači veće investicija i prosperitet za ove zemlje i dodao da se na današnjem sastanku razgovaralo o većem povezivanju između zemalja Zapadnog Balkana.

"EU će vas podržati o pitanju politike kao i o pitanju ekonomske pomoći. EU je spremna da podrži bolju povezanost i s grantovima i sredstvima iz IP fondova u iznosu do milijardu eura i do deset milijardi eura u nekim zajmovima između finansijskih institucija", rekao je Fule, kazavši da to znači prelazak s riječi na djela.

On je podvukao da će to značiti poboljšanje saobraćajne infrastrukture - puteva i željeznica, kako između zemalja regiona, tako i veza između Zapadnog Balkana i EU.

Odlazeći komesar je, zahvalivši se na saradnji, ministrima regiona poručio da zemlje Zapadnog Balkana ostavlja u dobrim rukama, novom komesaru Johanesu Hanu.

Ocijenio je i da prisustvo potpredsjednika Evropske komisije i komesar za ekonomska, monetarna pitanja i euro Jyrki Katainena "dovoljan dokaza da zemlje Zapadnog Balkana odgovore na iste izazove kao što mi odgovaramo".

Jyrki Katainen je današnji skup ocijenio kao novu fazu u politici država regiona i proširenja EU, istakavši prethodno da je "ekonomsko upravljanje naproblematičnije evropsko pitanje".

"Moramo da koordiniramo naše politike, to je bila prava evropska debata", ocijenio je evropski zvaničnik i konstatovao da će za zemlje regiona programi ekonomskih reformi koje će dostaviti EK biti korisne za sve.

Srbijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je današnji sastanak ocijenio kao veoma uspješan i da je doprinijeo regionalnoj stabilnosti.

"Svi sa Zapadnog Balkana žele u EU i bitno je da svi međusobno jedni druge podržavaju na tom evropskom putu", rekao je Dačić, dodavši da je primjer incidenta na utakmici Srbije-Albanija pokazatelj koliko je vremena potrebno da se dođe do regionalne stabilnosti i koliko je malo da se poremeti odnos.

Izražavajući zadovoljstvo što su na današnjem sastanku učestvovali ministri Albanije, a u susret posjete premijera te zemlje Edija Rame Beogradu, Dačić je rekao da su bez statusnog pitanja prisustvovali ministri iz Prištine.

On je najavio da će sljedeći ovakav sastanak biti održan u Prištini.

"Želimo da uložimo maksimum napora i unaprijedimo regionalnu saradnju i stabilnost. Važno je da je ovaj događaj protekao u konstruktivnoj atmosferi. To je još jedan pokazatelj promjenjenog stanja i stanja odnosa na Zapadnom Balkanu", izjavio je Dačić.

On je kazao da je Srbija zadovoljna što je organizacijom ovom sastanka dala doprinos, kako je dodao, posebno što će doći do uspostavljanja zdravog ekonomskog sistema i podizanju životnog standarda.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić je saopštio da se tokom susreta iskralistalo da svaka zemlja mora nastaviti s ekonomskim reformama i da sve zemlje regiona imaju mnogo zajedničkog koje ih povezuje.

Na sastanak ministara vanjskih poslova i ministara ekonomije Zapadnog Balkana na temu "Ekonomsko upravljanje i povezanost" prvi put su u Beogradu učestvovali kosovski ministri.

Održavanje skupa dogovoreno je na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj u Berlinu 28. augusta na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, kada su prisustvovali lideri zemalja regiona.