Uprkos zabrani
1

Beograd: Radikali održali protest ispred Skupštine Srbije

Anadolija
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Uprkos zabrani svih skupova članovi i funkcioneri opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) održali su danas protest ispred Skupštine Srbije u Beogradu, izražavajući tako svoje nezadovoljstvo zbog sve izvjesnijeg usvajanja platforme o Kosovu.

Nakon kraće šetnje nekoliko stotina funkcionera i aktivista SRS-a, potpredsjednik stranke Nemanja Šarović je u obraćanju rekao da je SRS zakazala ovaj protest kako bi iskazala svoj politički stav i svoje "neslaganje sa ovom sramnom rezolucijom koja je predložena u Narodnoj skupštini Republike Srbije".

On je rekao da će ovom rezolucijom biti prvi put ovlašćena Vlada Republike Srbije da primjeni sve one sramne sporazume koje je u prethodnom periodu kritikovao i sam Tomislav Nikolić, koje je kritikovao Vojislav Koštunica i koje je najžešće kritikovala i Srpska radikalna stranka.

Šarović je iskoristio priliku da kaže da je policija sinoć oko 22 sata zabranila skup i ocjenio da "je režim koji zabranjuje svojim građanima da na miran način iskazuju svoj politički stav, diktatorski.

"Režim koji predlaže Skupštini da izglasa ovakvu rezoluciju je izdajnički režim. Mi u Srpskoj radikalnoj stranci se ne bojimo izdajničkog i diktatorskog režima Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Srpski narod na Kosovu i Metohiji je obmanut, jer im je predočen tekst, znači jedna platforma, a onda je Skupštini predloženo nešto sasvim drugo", rekao je funkcioner SRS-a, istakavši da je ova rezolucija kapitulacija, naveo da nema goreg kriminala od odricanja od svoje teritorije, izdaje nacionalnih interesa i odricanja od Kosova i Metohije.

Po riječima Šarovića Srpska radikalna stranka podržava Srbe koji protestuju protiv ove rezolucije i protiv sprovođenja sporazuma dogovorenih sa Prištinom i poziva sve ljude u Srbiji koji "misle svojom glavom da se suprotstave ovom ražimu".

"Da jedanput kažemo 'ne' EU i da kažemo 'ne' odricanju od Kosova, da se konačno okrenemo svojim tradicionalnim prijateljimaö Ruskoj Federaciji, Kini i drugim državama, svim onima koji žele da sarađuju sa nama na ravnopravnim osnovama", rekao je Šarović i zaključio da "goreg kriminala od ove rezolucije nema".

Skup ispred srbijanskog parlamenta obezbjeđivale su jake snage policije.

Građanska inicijativa "Nikad granica" koja okuplja desničarske organzacije, a koja je takođe za danas u istim satima najavila održavanje skupa saopštila je da im je skupljanje zabranjeno.