{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Promovisana knjiga Muhameda Filipovića o muftiji Zukorliću

A
23.10.2012. u 20:10
20
23
Beograd: Promovisana knjiga Muhameda Filipovića o muftiji Zukorliću
20
Beograd: Promovisana knjiga Muhameda Filipovića o muftiji Zukorliću
Foto: Anadolija
Akademik Muhamed Filipović, večeras je na Beogradskom sajmu knjige promovisao svoju knjigu "Fenomen Muftija", koja govori o glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.
Akademik Filipović je kao razlog pisanja knjige o muftiji Zukorliću naveo nepostojanje ličnosti poput Zukorlića u bošnjačkom političkom žvotu, te dodao da on izgrađuje jednu novu vrstu, metodu političkog djelovanja.

"Do sada se naša politika vrti oko naciononalnih pitanja, ona je verbalna, ona faktički odlučuje o sudbini naših naroda i država i definirana je izvana. Mi ispunjavamo zadatke EU, SAD, NATO-a ili ne znam koga. Ne ispunjavamo ono što su intencije naših ljudi", rekao je akademik Filipović.

"Muftija vodi politiku nepolitičkog sukobljavanja, nepolitičkog nadmetanja gdje laži i obmane nisu glavni instrumenti političkog djelovanja, nego je to rezultat stvarnog rada na terenu. To znači stvoriti univerzitete, kulturnu zajednicu, sistem humanitarnih institucija. To znači stvaranje institucija koje će trajno doprinositi svijetu i doprinositi stvaranju i razvijanju visoke svijesti kod ljudi", pojasnio je akademik Filipović.

On je dodao da je prošlo vrijeme kada su građani bili tretirani na način da budu samo vođeni, te da je sada vrijeme kada ljudi koriste svoje pravo da odlučuju o samima sebi. Filipović je rekao da su reakcije kod publike na knjigu odlične jer se, kako je kazao, zaista se radi o izuzetnoj ličnosti.

"Bez obzira mogu ga voljeti ili ne, podržavati ili ne, on je ličnost, on na sebe skreće pažnju, a s druge strane ne zahtjeva ništa. Za razliku od drugih koji rezultat podrške kapitaliziraju", zaključio je Filipović govoreći o razlozima pisanja knjige o muftiji Zukorliću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: