Šetnja do Skupštine
66

Beograd: Opozicija protestuje zbog nasilja u Srbiji

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs (Foto: Klix.ba)
Okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras su počeli protesti opozicije, najavljeni kao građanska protestna šetnja protiv nasilja.

U protestima pod parolom "Stop krvavim košuljama" učestvuju predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), ali ih predvode javne ličnosti - glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, kao i košarkaški trener Duško Vujošević.

Kako javljaju reporteri "Blica", saobraćaj u Vasinoj ulici u centru Beograda je obustavljen, a simpatizeri i građani se okupljaju iz različitih pravaca. Šetnja će, kako je ranije najavljeno, biti organizovana od Trga Republike do Skupštine Srbije.

Okupljeni nose transparente sa natpisima "Štanglom u reforme", "Svom snagom u glavu", "Otvorite medije, ne glave opozicije", "Uvijek pištaljka, nikad više puška" i pištaljke.

Među okupljenima je većina lidera opozicionih stranaka u Srbiji okupljenih u Savez za Srbiju, Dragan Đilas sa djecom, Borislav Stefanović, ali i javne ličnosti.

Povod za održavanje šetnje je napad na lidera "Levice Srbije" Borka Stefanovića, koji je prije nešto više od dvije nedjelje zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima "Levice Srbije", pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Zbog povreda glave Stefanović je 23. novembra prebačen u Urgentni centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasječena mu je usna, a Dimić je zadobio više udaraca u glavu. Privedena su trojica muškaraca, Š. M., Ž. M., G. D., koji su osumnjičeni za napad, a Osnovni sud u Kruševcu odredio im je pritvor do 30 dana.