Regija
339

Beograd: Hiljade ljudi ispred zgrade Vlade u Srbiji traže prekid saradnje sa EU

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nekoliko hiljada pristalica desničarskih organizacija okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da državni vrh Srbije odbije ponuđeni sporazum iz Briselu sa predstavnicima Kosova i da prekine saradnju sa Evropskom unijom.

"Čekamo veliko 'ne' briselskom ultimatumu", saopšteno je sa improvizovane bine postavljene u blizini ulaza u zgradu Vlade Srbije.

Protest koji je zvanično organizovao Pokret "Dveri", počeo je u podnevnim satima, a očekuje se da će trajati i nakon što srbijanski državni vrh zvanično saopšti odluku u vezi sa sporazumom sa Kosovom, sa sjednice Vlade Srbije, koja je zakazana u 17 sati, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Protesti se održavaju dan uoči odlaska predstavnika Srbije na sastanak u Briselu sa predstavnicima Kosova pod pokroviteljstvom evropske visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbjednost Caterine Ashton.

Među učesnicima protesta se nalaze, kako se predstavljaju, studenti sa beogradskog univerziteta. Oni nose srbijanske zastave i transparente na kojima su ispisane poruke protiv prihvatanja sporazuma, ali i protiv EU-a i NATO-a. "Barikade, ne kapitulacija", "Kosovo je obraz Srbije", "Branimo Srbiju", "Ne", "Kosovo je najskuplja srpska reč", "No NATO or EU", Ne damo", "Glavu za Kosmet"... piše uz ostalo na transparentima.

Na improviziranoj govornici istaknut je trasparent "Branimo Srbiju", a prisustni aktivisti desničarskih organizacija nose ikone i slike poginulih vojnika i njihovih bližnjih tokom rata na Kosovu. Sa nekoliko mjesta se puštaju srpske patriotske i četničke pjesme. Znatan broj prisutnih na odjeći nosi napise "ne kapitulaciji".

SNP "Naši" najavio je da će se "srpskim patriotama" pridružiti i omladina sa Trga Republike, koja je prethodna tri dana provela u šatorima čekajući odbijanje sporazuma.

Predstavnik Pokreta "Dveri" Vladan Glišić je, pozivajući građane da se pridruže skupu, rekao da, uokoliko se srbijanski premijer Ivica Dačić ne bude držao ustava, neće morati da ga poštuju i slušaju. On je poručio da ne treba biti pametniji od Srba sa sjevera Kosova.

Skup obezbjeđuje veliki broj policajaca, pripadnika Intreventne brigade Beograda. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici, u kojoj se protest održava, skoro je paralisan, a do sada nije bilo incidenata.