Ministar odbrane
433

Banožić: BiH nudimo školovanje vojnika na Hrvatskom učilištu "dr. Franjo Tuđman"

R. D.
Mario Banožić
Mario Banožić
U povodu službenog posjeta Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za vojnu suradnju ove dvije zemlje.
Novinari su Banožića pitali kako ocjenjuje dosadašnju vojnu saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i u čemu vidi najveću vrijednost te suradnje.

"Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne i prijateljske države imaju sve uvjete za kvalitetnu saradnju, koja se ostvaruje u mnogim područjima, pa tako i u području obrane. Republika Hrvatska svesrdno podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i za nas je to izuzetno važno zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije", kazao je on.

Upravo sigurnost i stabilnost predstavljaju osnovni preduvjet za daljnji razvoj ekonomije i bolji život u našim državama, dodaje.

"Kada govorimo o vojnoj saradnji, posebno ističem saradnju u području školovanja. Hrvatsko vojno učilište 'dr. Franjo Tuđman' je institucija čije obrazovne programe nudimo našim partnerima iz Bosne i Hercegovine, i to na svim nivoima vojne izobrazbe. Također, postoji dugogodišnja stručna saradnja i podrška između obučnih središta za međunarodne vojne operacije iz Republike Hrvatske (OS MVO Rakitje) i Bosne i Hercegovine (Peace Support Operations Traning Centre - PSOTC Butmir), koja se odvija i putem razmjene instruktora. Posebno ističem saradnju u području odgovora na krize. Ove godine potpisali smo tehnički sporazum koji je važan našim operativnim središtima kako bi mogli adekvatno i brzo djelovati u kriznim situacijama. Ne smijemo zaboraviti ni zajedničko sudjelovanje u NATO misiji 'Resolute Support' u okviru A5 kontingenta u Afganistanu, što smatram vrlo vrijednim za jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, kako regije, tako i s ostalim saveznicima", kaže on

Ministara smo pitali i kako vidi konkretne mogućnosti da Hrvatska, kao članica NATO-a, pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

"Republika Hrvatska u međunarodnim forumima – EU i NATO-u, ali i kroz inicijative, poput Američko-jadranske povelje te Srednjoeuropske odbrambene suradnje, kontinuirano ističe potrebu ubrzanja daljnjih euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, a tako i drugih država regije, u skladu s njihovim aspiracijama. Našim iskustvom i znanjem pokušavamo naše saveznike i partnere kvalitetno informisati o važnosti euroatlantskih integracija za sigurnost i stabilnost u regiji. S druge strane na raspolaganju smo kako Bosni i Hercegovini tako i drugim državama u regiji u prijenosu znanja i iskustava u provođenju reformi, koje su preduvjet pune integracije u NATO i EU. Drago mi je da upravo u pružanju ekspertize u različitim područjima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Europskoj uniji već imamo razvijenu suradnju", kazao je on.

Na kojim poljima bi vojna saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske mogla još biti unaprijeđena, bilo je posljednje pitanje.

"Uvjeren sam kako postoji niz područja na kojima bismo mogli pojačati i unaprijediti suradnju. Na našim je oružanim snagama da u redovnim bilateralnim aktivnostima produbljuju tu suradnju. Prostora za napredak sigurno ima na području vojne izobrazbe i obuke, u sklopu NATO misija i operacija u kojima dvije države sudjeluju, kao i u području vojno-tehničke suradnje, posebice uzevši u obzir mogućnost financiranja sredstvima iz fondova Evropske unije", zaključio je ministar Banožić.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, u utorak 30. novembra 2021. godine u službeni je posjet primio ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa saradnicima.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo izvrsnom saradnjom ministarstava obrane i oružanih snaga obje zemlje. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost za potporu Republike Hrvatske u školovanju vojnih kadrova te pomoći u gašenjima požara tijekom ove ljetne sezone.