Regija
596

Bandić: Nadam se da će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta

Piše: J. H.
Milan Bandić (Foto: AFP)
Milan Bandić (Foto: AFP)
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, govorio je večeras u intervjuu za televiziju Al Jazeera Balkans. On je podržao osnivanje trećeg entiteta u BiH koji bi, kako je kazao, Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu.

Na početku večerašnjeg intervjua, Bandić je kazao da se ponosi bosanskohercegovačkim porijeklom (rođen u zaseoku Bandića Brig u općini Grude op. a.).

"Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i, nadam se, uskoro i tri entiteta, da svako ima mogućnost da izabere svoje predstavnike", kazao je gradonačelnik Zagreba spomenuvši izbor Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

On je dodao da se nad Hrvatima u BiH vrši majorizacija.

"Ja sam prijatelj BiH i zagovaram najtješnje odnose dvije zemlje. Strateški interes Hrvatske su dobri odnosi sa BiH. Jedinstvena BiH je nemoguća bez zadovoljavanja interesa sva tri naroda. Princip majorizacije je praksa u Federaciji BiH. RS funkcionira kao zaseban dio, separat BiH", izjavio je Bandić te dodao da je revizija Dejtona iluzija u skorije vrijeme.

Bandić je govorio i o svojoj počasnoj tituli građanina Sarajeva.

"Počasni sam građanin Srebrenice, Kiseljaka i Sarajeva. Bio bih budala kad bih rekao da mi to ne godi. Ja sam očekivao to, ja sam prijatelj Sarajeva. Ja se na Baščaršiji osjećam kao na Jelačićevom trgu", kazao je on.

Bandić se zahvalo Gradskom vijeću Sarajeva te dodao da jedva čeka dolazak u glavni grad BiH kako bi sa prijateljima "bacio razgovorušu" na Baščaršiji.