Hrvatska
0

Bandić gradonačelnik Zagreba, Kerum Splita

FENA
Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu, pobjede u drugom krugu izbora za gradonačelnike odnijeli su Milan Bandić i Željko Kerum.

U Zagrebu SDP-ov kandidat i dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić osvojio je 61 posto glasova, dok je njegov protivnik Josip Kregar, nezavisni kandidat, dobio 36 posto glasova.

Kontroverzni poduzetnik Željko Kerum, koji se natjecao kao nezavisni kandidat, pobijedio je u Splitu s 56 posto osvojenih glasova, a njegov protukandidat SDP-ovac Ranko Ostojić dobio je 40 posto glasova.

Gradonačelničko mjesto u Osijeku osvojio je kandidat koalicije HDSSB-HNS-Zeleni Hrvatske Krešimir Bubalo s osvojenih 63 posto glasova, dok je kandidat koalicije HDZ-HSP Anto Đapić dobio 34 posto glasova.

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), stranka koju je prije četiri godine osnovao Branimir Glavaš nakon razlaza s HDZ-om, odnio je pobjedu i na županijskoj razini pa će dužnost župana u sljedećem mandatu obnašati Vladimir Šišljagić, predsjednik te stranke.

Od ostalih većih gradova do smjene vlasti došlo je u Dubrovniku, Vukovaru i Velikoj Gorici.

U Dubrovniku je kandidat HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a Andro Vlahušić porazio dosadašnju HDZ-ovu gradonačelnicu Dubravku Šuicu.

Novi gradonačelnik Vukovara bit SDP-ovac Željko Sabo, a Velike Gorice kandidat HDZ-a, HSS-a, HSP-a i HSU-a Dražen Barišić.

Od devet županija gdje su se župani neposredno birani u drugom krugu HDZ je, s koalicijskim partnerima, pobijedio u njih sedam, dok su u Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji pobijedili regionalni HDSSB i IDS.

Na ovim izborima po prvi puta građani su izravno birali župane, gradonačelnike i načelnike.