{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon strahuje od nestabilnosti na Kosovu

F
3.8.2010. u 13:20
0
5
Ban Ki-moon strahuje od nestabilnosti na Kosovu
0
Ban Ki-moon strahuje od nestabilnosti na Kosovu
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je, u najnovijem izvještaju Vijeća sigurnosti, da je situacija na Kosovu relativno stabilna, upozoravajući, istovremeno, da postoji rizik od nestabilnosti, prvenstveno na sjeveru Kosova.
"Ostajem zabrinut nedavnim nasilnim događajima u sjevernoj Mitrovici", naglasio je Ban, dodajući da su "oni pokazali da svaki drugi pristup tom osjetljivom pitanju, osim miroljubivog i kroz konsultacije i koodinaciju svih relavantnih faktora, može dovesti do destabilizacije i dalje podjele među tamošnjim zajednicama", prenosi u utorak Tanjug.

U izvještaju, koji obuhvata period od tri mjeseca, okončan 15. jula, generalni tajnik je izrazio žaljenje što nije došlo do približavanja Beograda i Prištine, pozivajući ih da započnu dijalog o praktičnim pitanjima u cilju poboljšanja životnih uslova svih na Kosovu.

Ban se, iako je taj događaj izvan okvira tog roka, osvrnuo i na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP/ICJ), koji je odgovorio na zahtjev Srbije da se izjasni o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Na Generalnoj skupštini je da odluči na koji će način postupiti u pogledu Suda pravde, istakao je Ban i pozvao obje strane da izbjegnu bilo kakve korake koji se mogu smatrati provokativnim i koji bi uskratili mogućnost potencijalnoj dijaloga."

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti razmatrana situacija na Kosovu bit će održana večeras.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: