Sastanak sa Jeremićem
0

Ban Ki-moon: Srbija i Kosovo moraju dijalogom rješiti probleme

FENA
Ban Ki-moon
Ban Ki-moon
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je, nakon sastanka sa srbijanskim srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, izjavio kako je od ključne važnosti da Srbija i Kosovo rješavaju svoja pitanja kroz dijalog, te istaknuo kako je balkanskoj regiji iznimno potrebno pomirenje.

Glavni sekretar UN-a je rekao kako će kroz iskreni dijalog i kroz kompromis Srbija i Kosovo ostvariti svoju zajedničku europsku budućnost kojoj teže, te ukazao na značaj toga da se otvori put boljoj komunikaciji među običnim ljudima, normalizaciji njihovih odnosa i poboljšanju njihovih životnih uvjeta.

"Od ključne je važnosti da obje strane dalje napreduju i rješavaju svoja pitanja kroz dijalog jer ovoj regiji je iznimno potrebno pomirenje. Pomirenje podrazumjeva priznavanje pritužbi drugih naroda i spremnost da se čine kompromisi i to je moja poruka objema stranama", rekao je Ban Ki-moon.

"UN je snažno predan pružanju potpore ovoj regiji", naveo je glavni sekretar UN, dodavši kako je s Jeremićem razgovarao o ljudskim pravima i održivom razvoju, kao i o Kosovu.

Ban Ki-moon je ustvrdio i kako je Srbija do sada prošla kroz brojne teškoće u odnosima sa svojim susjedima i da je sada iznimno važno da dalje ide u pozitivnom pravcu. Dodao je kako je tokom ovog posjeta Balkanu vidio snažnu odlučnost da zemlje zajednički rade ka zajedničkom boljitku te da UN podupiru balkansku regiju na tom putu.

Srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić, koji će od rujna u jednogodišnjem mandatu predsjedati Općoj skupštini UN, govoreći o Kosovu izjavio je kako Srbija od svih međunarodnih činilaca očekuje da poštuju, ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN i povelju UN, koja, kako je rekao, jamči nepovredivost suvereniteta i teritorijalnu cjelovitost država članica.

Jeremić, kome je Ban Ki-moon bio posljednji gost kojeg je primio u funkciji srbijanskog šefa diplomacije, ustvrdio je da je nacionalna politika Srbije definirana srbijanskim ustavom i da on ne ostavlja prostor za političko ili diplomatsko djelovanje van ustava. Također je izrazio uvjerenost da će to nastaviti biti politika i buduće srbijanske vlade.

"Kada je riječ o predsjedanju Srbije Općoj skupštini UN, Srbija će predsjedavati na jedan fer način, poštujući Povelju UN, sve procedure i sva pravila UN. Kada je riječ o pokušaju učlanjenja u UN teritorija oko kojih postoji nesuglasnost kada je riječ o suverenitetu, mislim da ta pravila nisu naročito povoljna za takve teritorije, secesionističke teritorije, a pogotovo teritorije koji su pod eksplicitnim mandatom UN, kao što je slučaj s Kosovom kroz Rezoluciju 1244", kazao je Jeremić.

Glavni sekretar UN je ranije u ponedjeljak, u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, izrazio uvjerenost da će Srbija dati svoj puni doprinos radu UN-a, pogotovo tokom predsjedavanja Jeremića Općoj skupštini UN.

U razgovoru s Ban Ki-moonom Nikolić je, kako je navedeno u priopćenju iz njegova kabineta, najavio da će Srbija zatražiti da dijalog Srbije i Kosova, koji je do sada vođen uz posredovanje EU, nadalje bude vođen uz nazočnost predstavnika UN.

Glavni sekretar UN također je razgovarao s mandatarom za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivicom Dačićem.

Ban Ki-moon je u Srbiju stigao iz Crne Gore, u koju je doputovao u nedjelju poslijepodne nakon dvodnevna boravka u Hrvatskoj i prije toga u Sloveniji. Nakon Srbije odlazi u posjet Kosovu te Bosni i Hercegovini i Makedoniji.